IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава негативното си представяне

Ядрената сделка на Иран със Запада навлиза в своята развръзка и изглежда все по-вероятна

10:36 | 08.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът продължава негативното си представяне

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Разрастващата се криза в Гърция може да окаже по-силно влияние върху икономическата стабилност на Европа, а това би оказало още по-силен натиск върху всички активи, а в това число и петрола. Анализатори прогнозират, че вероятността Гърция да излезе от еврозоната вече е между 70-80%, като този процент може да нарасне, ако Гърция не успее да плати двете си вноски по дълга в края на месеца към Европейската централна банка. Основните преговори с кредиторите бяха отложени за събота, но времето не е на страната на южната ни съседка.

Ядрената сделка между Иран, САЩ, Китай, Франция, Русия, Великобритания и Германия навлиза в своята развръзка и изглежда все по-вероятна. Тази сделка ще увеличи драстично предлагането на петрол на пазара, което ще окаже негативно влияние на цената на „черното злато“, тъй като това означава още предлагане на пазар, който вече страда от свръхпроизводство. Очаква се, че Иран може да удвои добива си на петрол за 6 месеца след евентуалното премахване на санкциите. По-късно днес към 17:30 часа българско време ще бъдат публикувани данни за изменението в петролните запаси в САЩ. Прогнозата е те да намалеят с 600 хил. барела на седмична база.

Разпродажбите на акции на китайския пазар продължават, въпреки всички усилия на китайската народна банка. Китай е вторият най-голям потребител на петрол след САЩ и по-бавните темпове на икономически растеж в страната ще доведат до спад в търсенето на суровината.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец август приключиха на ниво от 52.76 долара за барел. Цената се намира под двете пълзящи средни, като по-малката 89-периодна пресича 200-периодната, а според техническия анализ това е сигнал за формирането на възходящ тренд. Осцилаторът RSI се намира в зоната на свръхпродажбите и също ни показва, че мечките губят своята сила.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

През изминалата сесия златото отчете понижения, като основните причини за слабото представяне на благородния метал са силният долар и разочарованието на инвеститорите, след като метала не поскъпна след негативните новини около Гърция. Въпреки спада на цената, икономическата несигурност в Китай и разпродажбата на активи биха довели да повишено търсене на ценния метал. Инвеститорите очакват и протокола от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, който ще бъде публикуван по-късно днес, за да разберат повече за намерението на централните банкери относно вдигането на лихвените нива.

Фючърсите върху злато с доставка през месец август завършиха деня на нива от 1 154,42 долара за тройунция. Цената в момента тества подкрепата при 1 150,00 долара, като при пробив, следващо силно ниво, което ще опита да спре низходящото движение се намира при 1 140 долара за тройунция.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец септември поевтиняха с 5%, завършвайки търговията на ниво от 14,69 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още