IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ситуацията около Гърция остави петрола под 60 долара за барел

Златото отчета пета поредна сесия със спад в стойността си

11:25 | 26.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ситуацията около Гърция остави петрола под 60 долара за барел

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Щатският петрол записа спад по време на сесията в четвъртък. Цената на „черното злато“ спадна под 60 долара за барел, а причините бяха ситуацията около дълговите проблеми на Гърция и факторът, че следващата седмица е последния срок за сделка за ядрена програма на Иран.

Проблемът с дълговата криза на Гърция въздейства на петрола, касаещо евентуално поскъпване на долара спрямо еврото и европейското търсене на суровината. В четвъртък Гърция и нейните международни кредитори се срещнаха в опит да достигнат до споразумение за реформа. Крайният срок за спасяване на Гърция е 30 юни.

Пазарните участници бяха фокусирани и върху друг краен срок. На 30 юни също така е и последният ден за евентуална сделка около ядрената програма на Иран. Ако бъде постигнато споразумение, ще се облекчат международните санкции срещу Техеран, а добивът на допълнителен ирански суров петрол ще достигне пазара, който остава в свръхзапасеност. Анализатори предвиждат, че ефектът от сделката ще върне суровината до 50 долара за барел.

По-рано през седмицата беше публикуван ежеседмичния доклад на американското енергийно министерство, който отчете, че резервите са намалели с нови 4,9 млн. барела, но пък складовите наличности на бензин са се увеличили с 680 000 барела, което рефлектира върху понижение на котировките на щатски суров петрол.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец август отстъпиха до ниво от 59,61 долара за барел. За сесията от четвъртък спадът беше около 1%.

Цената на петрола е в консолидация, но все пак успява да се задържи във формирания възходящ тренд. Осцилаторът Stochastic индикира, че цената се намира в зоната около 50 пункта и това потвърждава консолидираното движение на суровината. Ключова съпротива може да бъде открита около нивата на 61,80 долара за барел, а основната подкрепа при 57,65 долара за барел.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златото отчета пета поредна сесия със спад в стойността си. Отново фактор беше ситуацията около Гърция. Негативният изход би довел до ръст в стойността на щатската валута спрямо кошницата от други валути, а златото и доларът са с негативна корелация.

Фючърсите върху злато с доставка през месец август приключиха на цена от 1 174,37 долара за тройунция. Дневният спад за скъпоценния метал беше от 0,1%, или 1,10 долара.

На дневна база златото остава във възходящ тренд, а най-близката подкрепа, която можем да открием, е при нивата около 1 162 долара за тройунция. От друга страна печалбите са ограничени от съпротивата при нивата на 1 178 долара за тройунция. Осцилаторът Stochastic остава в зоната на свръхпродажбите.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец септември се обезцениха с 4,9 цента, или 0,3%, завършвайки търговията на ниво от 15,841 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още