IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за споразумение с Гърция подкрепиха петрола

Котировките на „черното злато“ се върнаха на печеливша територия

11:38 | 24.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Средната цена на петрола на &nbsp;ОПЕК вчера се повиши до 59,96 долара за&nbsp;барел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Средната цена на петрола на  ОПЕК вчера се повиши до 59,96 долара за барел. Снимка: Ройтерс

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Енергийните стоки се стабилизираха през вчерашния ден. Щатският петрол записа втора поредна положителна сесия през настоящата седмица, поскъпвайки над 61 долара за барел. Оптимизмът на инвеститорите бе основан на сближаването на позициите между Гърция и кредиторите й. Ръстът на суровината стана факт, въпреки рязкото поскъпване на щатския долар през вчерашния ден.

Във вторник сагата с Гърция отново бе под светлината на прожекторите. Двете преговарящи страни изглежда се намират все по-близо до достигането на споразумение. Към момента окончателна сделка за спасяването на южната ни съседка не е налице, но анализатори очакват това да се случи до края на седмицата. Изтеклата информация в медиите показва, че гръцкият премиер Алексис Ципрас все пак е отстъпил и вече е съгласен да предприеме тежките реформи, които включват повишаване на ДДС, понижаване на пенсиите в комбинация с увеличаване на пенсионната възраст и други.

Ръстът на петрола бе ограничен до някаква степен, след като икономическата активност в Япония и Китай отчете неочаквано понижение. Стойността на PMI индекса в двете водещи азиатски икономики отчита свиване под 50 пункта, което е притеснително както за икономическия растеж в региона, така и за търсенето на петрол.

OILUS

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Това е загавор на Путин - подкокоросал е Ципурас да клекне на Меркел, за да си продава скъпо нефта! *** и коварна кремълска завера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
d333
преди 9 години
Точно пък Гърция влияе на петрола, ша знайте....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още