IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът постигна най-големия си седмичен ръст от два месеца

Цената на "черното злато" нарасна с 1,33 на сто през миналите седем дни

08:16 | 15.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът постигна най-големия си седмичен ръст от два месеца

Цената на петрола отчете най-голямото си покачване на седмична база за последните два месеца, стимулирана от отслабването на щатския долар.

Контрактите върху американския суров петрол с доставка през юли поскъпнаха с 1,4 на сто за седмицата, което е най-силното покачване от април. Основният тласък дойде в петък, когато фючърсите затвориха сесията при 59,96 долара за барел, добавяйки 1,33%.

Същевременно търгуваният в Европа сорт Брент с доставка през юли намаля с 1,9% и се установи при 63,87 долара за барел. Цената на актива нарасна с 0,88% за седмицата.

Цените на петрола се понижиха през седмицата на фона на опасенията, че по-силният добив в Саудитска Арабия ще доведе до глобално пренасищане на предлагането. Властите в Риад заявиха в сряда, че са увеличили продукцията си през последните три месеца в отговор на по-силно търсене в световен мащаб.

Опасенията относно доставките засенчиха доклада, показващ нов спад на платформите за добив на суровината в САЩ. Baker Hughes съобщи в петък, че броят е намалял със 7 през миналата седмица, което бе възприето като сигнал за допълнителни съкращения на сондирането и добива.

Глобалното производство на петрол изпреварва търсенето след бума на шистовото производството в САЩ и след решението на ОПЕК през миналата година да не намали производството. По-рано този месец петролният картел реши да запази своята производствена квота при 30 млн. барела на ден.

В месечния си доклад, представен в четвъртък, Международната агенция за енергетика (МАЕ) обяви, че очаква световното търсене на суровината да се увеличи по-бързо, отколкото бе прогнозирано по-рано тази година, стимулирано от по-ниски цени и икономическия растеж.

МАЕ обяви, че световното търсене на петрол ще се увеличи с 1,4 млн. барела на ден през тази година, или с 300 хил. барела на ден повече спрямо оценката от април. Световното търсене през 2014 г. бе около 92,6 млн. барела на ден.

Междувременно доларът приключи седмицата надолу спрямо останалите основни валути с оглед на несигурността кога Федералният резерв може да започне да повишава лихвените проценти.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, достигна 94,98 пункта в петък. Индексът приключи седмицата надолу с 1,42%, отчитайки втори пореден седмичен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още