IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола спадна с 2% за седмица

"Черното злато" остана под натиск след решението на ОПЕК да запази производствения си таван

08:11 | 08.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола спадна с 2% за седмица

Фючърсите върху суровия американския петрол WTI поевтиняха с близо 2 на сто през изминалата седмица, за да затворят под границата от 60 долара за барел на борсата в Ню Йорк.

Контрактите с доставка през юли изтриха 1,94%, слагайки край на седмицата в петък при 59,13 долара за барел. Само в петък стойността на актива отстъпи с 1,95%.

Също в петък изследователската група Baker Hughes съобщи, че броят на платформите за добив на петрол в САЩ е намалял с 4 през по-миналата седмица до общо 642. Спадът бе 26-тият пореден на седмична база.

Пазарните участници следят внимателно свиването на броя на платформите за добив през последните месеци, очаквайки в крайна сметка това да доведе до намаляване на пренасищането на пазара. 

Администрацията за енергийна информация на САЩ заяви в сряда, че запасите на суров петрол са намалели с 1,9 млн. барела през по-миналата седмица до общо 477,4 млн. Това бе петият пореден седмичен спад.

Същевременно в Лондон брентът с доставка през юли приключи петъчната сесия при 63,31 долара за барел, губейки 2,06% за деня. За седмицата пък контрактите поевтиняха с 3,43%.

В петък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да запази производствения си таван при 30 млн. барела на ден в продължение на поне още шест месеца въпреки продължаващите опасения за пренасищане на глобалните доставки.

По този начин спредът между брента и WTI спадна до 4,18 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 5,26 долара в предходната седмица.

Цените на петрола паднаха рязко по-рано през седмицата, тъй като щатският долар нарасна след оптимистичните доклади за работни места в сряда и петък, които повдигнаха очакванията за по-скорошно увеличение на лихвените проценти.

Министерството на труда съобщи, че икономиката на САЩ е добавила 280 хил. работни места през май – най-много от декември насам и много повече от прогнозата за 225 хил.

Равнището на безработицата се покачи леко до 5,5% през миналия месец от 5,4% през април, а средните почасови доходи нараснаха с 0,3%, надхвърляйки очакванията за увеличение с 0,2%.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари срещу кошница от шест основни валути, скочи c 0,93% до 96,38 пункта в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още