IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американският петрол поевтиня след доклада за запасите в САЩ

Котировките на WTI се отдръпнаха от границата от 61 долара за барел

10:34 | 04.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американският петрол поевтиня след доклада за запасите в САЩ

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

През изминалия ден основните стоки записаха поредното си колебливо представяне. Котировките на американския петрол се отдръпнаха от границата от 61 долара за барел, която през последните три седмици се очерта като силно ниво на съпротива.

Най-силно влияние върху цената на петрола оказа докладът за размера на американските запаси от суровината. Анализатори останаха неприятно изненадани от данните, след като резултатите показаха понижение от 1,94 млн. барела за седмицата приключила на 29 май, а прогнозите бяха за по-голям спад от 2,8 млн. барела. Може би именно поради това разминаване пазарът първоначално реагира положително на резултатите, след което само за броени минути изтри повече от 1,5% от стойността си.

За по-устойчив растеж в цената на петрола трябва да се случи едно от двете неща - или добивът от суровината да се понижи или търсенето да се увеличи. Първото засега изглежда почти невъзможно, тъй като световните лидери в бранша произвеждат рекордно високи равнища в последно време. Наскоро бе публикуван доклад на ОПЕК, в който личи, че страните от картела са изпомпали с почти 70 хил. барела повече на денонощие през май. Развитието на световната икономика може да осигури необходимия импулс за скок в цената на петрола, но по предварителни прогнози това ще отнеме между 12-18 месеца.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец юли поевтиняха до ниво от 59,31 долара за барел. През последния месец котировките на петрола се лутаха в много тесен рейндж от около 4 долара, опитвайки се да намерят ясна посока. Очакванията на инвеститорите са, че възходящият тренд ще продължи, подкрепен от повишеното търсене на горива през туристическия сезон, но за да стане това първо трябва да бъде преодоляна силната съпротива при 61,80 долара за барел. В момента силна подкрепа се явява 20-периодната движеща се средна, като вчера цената спря низходящото движение именно там.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

През вчерашния ден златото продължи с неубедителното си представяне. Благородният метал се понижи за втори път през последните три търговски сесии, усещайки натиска на силния щатски долар.

В подкрепа на мечите настроения в последно време бе и докладът за притежанията на физическо злато на SPDR Gold Trust, който е най-големият публичен фонд за търговия със злато в света, след като резултатите показаха спад до 714 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:11 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Велик проблем за експортно-ориентираните добивни "икономики" и велик шанс, именно СЕГА, да се модернизират. лесно едва ли има за някого но, ползата ще е като цяло за двуногите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още