IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпна в очакване на срещата на ОПЕК

Златото записа повишения c oглед на очакванията за покачване на лихвените нива от Фед

11:40 | 03.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поскъпна в очакване на срещата на ОПЕК

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Във вторник щатският петрол записа една от най-силните си сесии, повлиян от оптимистичния коментар на петролния министър на Саудитска Арабия. Еврото се повиши спрямо долара, след като стана ясно, че Гърция е все по-близо до консенсус със своите кредитори. Тази новина, както и положителните данни за инфлацията в еврозоната, изстреляха еврото спрямо долара, а това на свой ред оказа влияние върху цената на петрола, която затвори на най-високото си ниво от 19 май насам.

Пазарните участници очакват датата 5 юни, когато ще се проведе срещата на Организацията на страните износителки на петрол. Анализатори прогнозират, че петролният картел ще задържи нивата на производство от 30 млн. барела на ден, а производители като Саудитска Арабия ще продължат стратегията си за защита на своя пазарен дял. От друга страна се тиражират спекулации за увеличение в производството до 31,2 млн. барела дневно.

Вчерашното поскъпване на „черното злато“ показва, че инвеститорите гледат с оптимизъм на предстоящото събитие. Днес в 17:30 часа българско време се очакват новините от Енергийната информационна администрация относно промяната на нефтените запаси в барели, като традиционно пазарът ще бъде силно волатилен.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец юли поскъпнаха до ниво от 61.54 долара за барел. Петролът поскъпна с 1,94% или 1,17 долара за барел. Цената се търгува трайно над 20-периодната пълзяща средна, която се явява силна подкрепа на едно бъдещо възходящо движение. Въпреки това, цената не успя да преодолее съпротивата от 61,80 долара за барел, но днес се очаква тест за пробив над това ниво. Осцилаторът RSI индикира, че котировките наближават зоната на прекупеност, но все още има потенциал за възходящо движение.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златото записа повишения във вторник. Инвеститорите очакват повишение на лихвените нива от Фед най-рано през септември. Негативните новини, касаещи американската икономика също допринесоха за покачването на ценния метал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 9 години
В тази ситуация има два варианта, които са неизбежни и взаимносвързани.1. При повишаване на лихвата цената на златото изразено в $, в къс период от време ще е ниска;2. След като увеличат лихвата, ще се увеличи и инфлацията (и не само това) ,в страната, което неминуемо ще рефлектира върху цената на златото изразено в $ в посока север.В момента има дребни краткосрочни движения между 1180-1220$. Когато настъпи "1" ще види вероятно цени от около 1100$, след което като настъпи "2" очаквам да видим цена в краткосрочен план при златото от около 1400$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още