IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът задържа позиции над 60 долара за барел

Цената на "черното злато" се покачи с 0,5 на сто през миналата седмица

09:20 | 18.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът задържа позиции над 60 долара за барел

Фючърсите върху суровия петрол поскъпнаха леко през миналата седмица, стимулирани от отслабването на долара, преминавайки отново над ниво от 60 долара за барел.

Петролът с доставка през юни поскъпна до 60,54 долара за барел на Нюйоркската борса за суровини в петък. За седмицата контрактите добавиха 0,5%.

Същевременно брентът с доставка през юли поскъпна към края на същия ден с 0,2% и се установи при 66,97 долара за барел. Цената на фючърсите се покачи с 0,98% за седмицата.

Доларът отслабна след серията от разочароващи икономически данни от САЩ, включително за промишленото производство, продажбите на дребно и цените на производител. Слабите данни подчертаха опасенията, че Федералният резерв ще забави покачването на лихвите, докато американската икономика не влезе в ритъм.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, достигна 4-месечно дъно от 93,29 пункта в петък. Индексът приключи седмицата със спад от 1,8%, което бе петото поредно отстъпление – най-дългият период на спад от четири години.

Представените по-рано през седмицата данни показаха, че запасите от суров петрол са спаднали за втора поредна седмица. В доклад Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи в сряда, че запасите са намалели с 2,2 млн. барела през миналата седмица.

Въпреки това производството на петрол в САЩ нарасна през седмицата и остана близо до многогодишния връх от 9,4 млн. барела на ден.

Световното производство на "черното злато" все още изпреварва търсенето след бума на шистовия добив в САЩ и след решението на ОПЕК да не намали през миналата година производството.

В месечния си доклад в сряда Международната агенция по енергетика съобщи, че глобалното предлагане на суров петрол се е покачило с 3,2 млн. барела на ден спрямо година по-рано през април, изпреварвайки с много растежа на търсенето. МАЕ изчислява, че глобалният растеж на търсенето е 1,1 млн. барела на ден през тази година.

Агенцията също така заяви, че първият спад на петролните запаси в САЩ от януари насам не означава край на тенденцията, аргументирайки се с факта, че запасите от петролни продукти продължават да се покачват. 

Същевременно брентът с доставка през юли поскъпна към края на същия ден с 0,2% и се установи при 66,97 долара за барел. Цената на фючърсите се покачи с 0,98% за седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още