IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Petrobras изненада инвеститорите с по-добра печалба преди данъци и лихви

Компанията планира да продава активи, за да облекчи дълговото си бреме

08:53 | 16.05.15 г.
Petrobras изненада инвеститорите с по-добра печалба преди данъци и лихви

Бразилската държавна петролна компания Petrobras отчете спад на печалбата за първото тримесечие от 1,2%, но изненадващ скок от 50% на коригираната печалба, съобщава Wall Street Journal.

Нетната печалба на компанията за периода достига 5,33 млрд. реала (1,78 млрд. долара) спрямо 5,39 млрд. реала година по-рано. Приходите достигат 74,35 млрд. реала за тримесечието, което е с 9 на сто по-малко спрямо същия период на миналата година.

Същевременно обаче коригираната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизации отчита ръст от 50 на сто на годишна база до 21,52 млрд. реала (7,2 млрд. долара).

“Удовлетворени сме от резултатите, но сме наясно, че предстоят много предизвикателства”, коментира главният финансов директор на петролния гигант Иван Монтейро. Той изрази и надеждата си, че групата ще успее да си върне доверието на пазара след мащабния корупционен скандал, в който беше замесен и президентът на Бразилия Дилма Русеф.

Акциите на Petrobras поскъпнаха с 4 на сто в следборсовата търговия в Ню Йорк, след като компанията обяви финансовите резултати.

Бразилската петролна група се опитва да се възстанови от ефектите на корупционната афера и последвалите отписвания в размер на 17 млрд. долара. По-голямата част от натрупаните загуби са в резултат на лошо управление, а не само на подкупите.

Новото ръководство на компанията взе решение да свие разходите, за да се справи с проблемите. През първото тримесечие капиталовите разходи бяха намалени с 13 на сто до 17,8 млрд. реала.

Petrobras обяви и че се опитва да продаде активи за 13,7 млрд. долара през тази и следващата година, за да облекчи дълговото си бреме. Дългът на компанията достига 133 млрд. долара.

Компанията обяви и намеренията си да намали амбициозния инвестиционен план на стойност 220 млрд. долара с 16 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още