IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: ОПЕК трябва да намали производството поне с 5%

Картелът продължава да произвежда по 30 млн. барела петрол на ден

19:42 | 14.04.15 г.
Иран: ОПЕК трябва да намали производството поне с 5%

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да намали своята цел за дневното производство на "черно злато" с най-малко 5 на сто, или около 1,5 млн. барела, заяви иранският петролен министър Бижан Зангех, цитиран от Ройтерс.

По-ниските цени на петрола засегнаха по-бедните производители на ОПЕК, включително Иран, но топ износителят Саудитска Арабия е движещата сила зад политика на отказ да се намали продукцията. В момента картелът произвежда 30 млн. барела на ден.

"Ние вярваме, че тази сума следва да се намали с най-малко 5 на сто", посочи Зангех, цитиран от Shana, официалният новинарски сайт на петролното министерство на страната.

През март организацията прогнозира, че доставките от страните извън ОПЕК ще растат с 850 хил. барела на ден през 2015 г., каквито бяха прогнозите и в предишния доклад.

Същевременно ръстът на доставките извън ОПЕК за изминалата 2014 г. бе покачен леко до 2,04 млн. барела на ден поради по-силния от очакваното ръст през последното тримесечие.

ОПЕК не коригира очакванията си относно растежа на търсенето на петрол в световен мащаб за 2015 г., който все още се очаква да е средно 1,17 млн. барела на ден – каквато бе и оценката в предходния месец. Почти половината от ръста на търсенето на петрол през 2015 г. се очаква да дойде от Китай и Близкия изток, се казва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още