IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът остава волатилен след рекордните данни за резервите в САЩ

Във вчерашната сесия цените на суровината се сринаха с почти 6%

09:51 | 09.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът остава волатилен след рекордните данни за резервите в САЩ

Цените на петрола нараснаха с над 1% в четвъртък, като компенсираха малка част от срива от 6% в предната сесия, след като САЩ обявиха ръст на запасите от 10,95 млн. барела за последната седмица до общо 482,4 млн. барела, предава Ройтерс.

Това представлява най-голямото увеличение за последните 14 години. Анализатори от Societe Generale коментираха, че запасите на страната са близо до петгодишен връх и поставят нови рекорди всяка седмица. Това бе 13-та поредна седмица на увеличения, най-дългата серия от 1983 г. насам. 

От друга страна цената на петрола бе подложена на натиск и от данните за производството в Саудитска Арабия – общо 10,3 млн. барела на ден за март. Производството на САЩ също отбеляза ръст до 9,4 млн. барела на ден и на рекордно високи нива за последните десетилетие въпреки намаляващия брой на активни находища.

Фючърсите върху суровия петрол Брент за доставка през май приключиха сесията при 55,55 долара за барел, което е намаление с 3,55 долара спрямо предната търговия. Американският суров петрол поевтиня пък с 3,56 долара до 50,42 долара за барел.

В момента цената на петрола е с около 50% по-ниска в сравнение с юни 2014 г., а волатилността от сесия на сесия е близо до нивата от разгара на глобалната икономическа криза от 2008-2009 г.

„Свидетели сме на малко признаци за икономическо ускорение... и очакваме значителен спад в производството на петрол до няколко месеца", се казва в бележка на US Bank Wealth Management.

Съединените щати може да добавят сериозно количество към глобалното предлагане, тъй като страната бавно облекчава десетилетната забрана върху износа на суров петрол. ConocoPhillips стана поредната фирма, която получи одобрението на американското правителство за износ на ултралек местен петрол.

„Вдигането на забраната за износ на американски петрол и потенциалния ръст в доставките от Иран ще окажат натиск върху цените на петрола през втората половина на тази година“, заяви старши политическият анализатор на Nomura Алистър Нютън в бележка.

Според Ройтерс Иран и западните сили могат да постигнат споразумение за ядрената енергия до края на юли, което да доведе до вдигане на забраните за износ на ирански петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още