IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекият суров петрол се върна над 50 долара за барел

Тласък за рязкото поскъпване на суровината даде ескалацията на напрежението в Йемен

09:25 | 26.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лекият суров петрол се върна над 50 долара за барел

Цените на петрола поеха рязко нагоре по време на азиатската сесия в четвъртък, като американското "черно злато" WTI прехвърли психологическата граница от 50 долара за барел. Причината е военната операция, която започнаха Саудитска Арабия и нейните близкоизточни съюзници в Йемен и която бе възприета като непосредствена заплаха за доставките от региона.

Военно-въздушните сили на Саудитска Арабия нанесоха удари по позициите на шиитските бунтовници "хути", известни също като "Ансар Аллах". По-рано бунтовниците достигнаха Аден, като присъединили се към тях армейски подразделения превзеха международното летище в града.

Впоследствие стана ясно, че президентът на Йемен Абд Рабу Мансур Хади е напуснал своя дворец в град Аден, където пребиваваше след като бунтовниците превзеха столицата Сана. От правителството на Йемен отричат информацията, че президентът е напуснал страната. По думите на представители на йеменското правителство Абд Рабу Мансур Хади се намира в сигурно убежище в рамките на Аден.

Новината провокира рязък скок на цените на петрола. Фючърсите върху американската суровина WTI поскъпнаха с 3,67 на сто, докато тези върху брента добавиха 3,33 на сто към стойността си.

"Саудитците са предприели военни действия, защото смятат, че хутите получават подкрепа от иранците", каза Ли Гъфу, директор на Центъра за близкоизточни изследвания в Китайския институт за международни изследвания. "Това е показател, че войната може постепенно се прерасне в регионален конфликт. Това е нещо, за което китайското правителство е твърде загрижено."

Отвъд петрола, Близкия изток също така е и най-големият износител в света на втечнен природен газ чрез Катар и Йемен. Въпреки това вносители заявиха пред CNBC, че не са притеснени за доставките на този етап.

"Газоснабдяването от Йемен е без прекъсване до момента. В момента имаме излишък на предлагане и слабо търсене", заяви Лий Сан-Уок, говорител на Корейската държавна газова компания.

Подобно на цените на петрола, и тези на втечненият природен газ спаднаха почти наполовина в последните 10 месеца на фона на разширяването на добива и забавянето на глобалното търсене.

Данните от сряда показаха, че запасите от петрол в САЩ са се увеличили с 8,2 млн. барела към края на седмицата, която приключи на 20 март. Запасите от бензин пък са намалели с 2 млн. барела за периода, според доклада на Американския институт по петрола.

Още видео материали гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още