IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът отново записа отрицателна търговска сесия

Златото успя да се повиши до най-високата си стойност за последните две седмици

10:50 | 20.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът отново записа отрицателна търговска сесия

Енергийни стоки

Щатският петрол отново се понижи, след като отстъпи с 1,6%. Инвеститорите бяха повлияни от публикувания в сряда доклад за размера на американските резерви на суровината и резултатите при молбите за помощи за безработни.

Данните за складовите наличности в САЩ отчетоха ръст за десети пореден път и отново надвишиха сериозно очакванията на анализаторите. Запасите на петрол са се увеличили с повече от 9,6 млн. барела на фона на прогнози за ръст от едва 4 млн. барела. В страната бяха регистрирани и новите данни за молбите за помощи за безработни. Те се отразяват всяка седмица в отчет, изготвян от Бюрото по труда. Това е важен измерител за състоянието на пазара на труда на страната. Резултатите за седмицата завършила на 14 март отбелязаха слабо повишение до 291 000 молби. При равни други условия, повишения на молбите за безработни влияе негативно на щатската икономика.

Министърът на петрола на Кувейт заяви, че Организацията на страните износителки на петрол нямат друг избор, освен да съхранят добива на сегашното му равнище. Китай, която е втората икономика в света по потребление на петрол, може да намали покупките си, защото резервните хранилища на страната са почти запълнени, а преработвателните съкращават производството.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец май приключиха на ниво от 45,58 долара за барел. Анализаторите отново са на мнение, че има вероятност в близките дни суровината да достигне до 43 долара за барел и след това да поеме нагоре.

Според представителите на Организацията на страните износителки на петрол тези нива няма да доведат до намаляване на свръхпроизводството в идните месеци и спиране на нерентабилното производство може да се очаква в последното тримесечие на годината. Ниските цени имат и своите положителни страни. За пример може да се посочи фактът, че спестените пари от горива могат да подпомогнат потребителските разходи на населението.

Ценни метали

Златото успя да се повиши до най-високата си стойност за последните две седмици, след като записа ръст от 27 долара за тройунция. Подкрепа продължиха да оказват новините от заседанието на Федералния резерв в сряда, на което стана ясно, че институцията може да започне повишение на основния лихвен процент по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:12 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още