IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът докосна най-ниската си точка от 6 години насам

Свръхпредлагането, високите нива на запасите в САЩ и скъпият долар продължават да тежат върху "черното злато"

09:50 | 17.03.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът докосна най-ниската си точка от 6 години насам

Щатският петрол продължи разочароващото си представяне през изминалия ден, понижавайки се до интрадневно дъно от 42,84 долара за барел. Котировките бяха силно повлияни от негативната прогноза на Международната агенция по енергетика относно бъдещото търсене и предлагане на суровината.

Анализаторите от агенцията споделиха, че според тях залозите срещу петрола ще продължат да се увеличават, след като добивът на нефт продължава да расте с бързи темпове, а на отсрещната страна няма повишено търсене на суровината, което да посрещне новите произведени количества. Докладът на агенцията показва ръст от 1,3 млн. барела петрол в световното производство за последните 12 месеца. Свръхпредлагането на енергийните пазари, високите нива на запасите в САЩ и скъпият долар са основните причини за разпродажбите през изминалата седмица, когато суровината изтри близо 10% от стойността си.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец април поевтиняха с 96 цента, или 2.1%, приключвайки на ниво от 43,88 долара за барел.

От началото на месец февруари до средата на миналата седмица цената на петрола се търгуваше в много тесен рейндж от едва няколко долара. Подкрепата и съпротивата през този период се намираха съответно на 48.20 долара и 53 долара за барел. Издържалата повече от месец и половина подкрепа бе пробита с лекота малко след поредния ръст в запасите на САЩ, който бе отчетен миналата сряда. Оттогава насам пазарът изпадна в режим на свободно падане, за да станем свидетели на достигането на шестгодишно дъно през изминалия ден.

Широко споделено мнение сред анализаторите е, че е възможен сценарии на силен спад през близките седмици и формиране на двойно дъно, след което трендът ще промени посоката си. Допълнителен стимул на цената през идните месеци трябва да окаже затоплянето на времето и началото на туристическия сезон, когато традиционно нараства потреблението на гориво.

Фючърсите върху петрол сорт Брент със срок на доставка през април премахнаха 1,23 долара, или 2,3%, приключвайки на ниво от 53,44 долара за барел.

През вчерашния ден златото записа поредното си неубедително представяне, продължавайки да се търгува близо до тримесечното си дъно. Инвеститорите в скъпоценния метал остават с повишено внимание на фона на задаващата се среща на Федералния резерв. Изходът от заседанието ще стане ясен утре около 21:00 часа българско време, когато се очаква да има и повишена волатилност. Дотогава е много вероятно търговията със злато да протече при по-ниски от средните за месеца обеми, тъй като голяма част от пазарните участници ще изчакат търпеливо развитието на срещата на Фед.

Фючърсите върху злато с доставка през месец април поскъпнаха с едва 80 цента, или 0,1%, приключвайки на ниво от 1 153,20 долара за тройунция. Нивото на подкрепа около 1 150 долара за тройунция е едно от най-силните при златото. На долната графика бихме могли да видим как в период от 12 месеца цената три пъти е направила неуспешен опит за пробив под тази граница.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец май поскъпнаха с 12,3 цента, или 0,8%, завършвайки търговията на ниво от 15,617 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Айде, Лукойл, СВАЛЯЙ, СВАЛЯЙ, СВАЛЯЙ ! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 9 години
05.11.2014 и 06.11.2014 имах в предвид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
sssaaa
преди 9 години
На 05.09.2014г., както и на 06.09.2014г. имаше пробив под 1150$, а именно ~1140$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Аха. Докоснали. А LPG се харчи с 14 ст по-високо, отколкото преди 3 недели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още