IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Запасите от петрол в САЩ изкачиха 80-годишен връх

Американското "черно злато" поевтиня с 2% през миналата седмица, но остана над 50 долара за барел

07:49 | 23.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Запасите от петрол в САЩ изкачиха 80-годишен връх

Общите запаси от суров петрол в Съединените щати достигнаха 425,6 млн. барела през миналата седмица, изкачвайки близо 80-годишен максимум. Tова е пореден сигнал, че цените на суровината ще останат ниски на фона на глобалното свръхпредлагане.

Американският петрол WTI поевтиня рязко в петък, въпреки че данни показаха, че платформите за добив в САЩ са спаднали за поредна седмица. Темпът на понижение обаче бе по-нисък от предварително прогнозираното.

Цената на суровия петрол с доставка през април се срина с 1,97%, за да затвори седмицата при 50,81 долара за барел. За седмицата търгуваните в Ню Йорк фючърси потънаха с 5,33%, отчитайки първата си седмична загуба в последния месец.

Изследователската група Baker Hughes съобщи в петък, че броят на платформите за добив в САЩ е намалял с едва 37 през изминалата седмица – най-малкият седмичен спад за тази година, в сравнение с понижението от 84 платформи в предходната седмица.

Броят на платформите за добив в Щатите вече възлиза на 1 019, което е най-ниското равнище от август 2011 г. Обемът спадна в 16 от последните 19 седмици, след като удари рекорден връх от 1 609 в средата на октомври.

Междувременно в Лондон брентът с доставка през април поевтиня минимално с 0,02% до 60,22 долара за барел към края на търговията. Цената на априлските контракти отстъпи с 2,11% за седмицата, прекратявайки трите си поредни седмици на ръст.

Въпреки седмичната загуба брентът нарасна с над 11% през февруари, след като някои инвеститори заложиха на край на негативната серия, започнала в средата на 2014 г.

По този начин спредът между търгуваната в Лондон суровина и WTI достигна 9,41 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 8,74 долара в предходната седмица.

Цените на петрола се понижиха рязко в последните месеци, след като Организацията на страните износителки на петрол се противопостави на призивите за намаляване на производството, а САЩ започнаха да добиват с най-бързия си темп от повече от три десетилетия, създавайки пренасищане на глобалните доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още