IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото кръжи около 6-седмично дъно след сделката на Гърция с ЕС

Жълтият метал се насочва към пропадане под 1 200 долара за тройуция

10:58 | 23.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото кръжи около 6-седмично дъно след сделката на Гърция с ЕС

Златото приключи петъчната сесия в близост до 6-седмично дъно, след като финансовите министри от еврозоната се споразумяха за сделка за удължаване спасителната програма на Гърция с четири месеца, което разшири апетита за риск на инвеститорите.

Златните фючърси поевтиняха с 0,22% до 1 204,90 долара за тройунция към края на търговията в петък. За седмицата цената на метала спада с 1,81%, отчитайки четвърти пореден седмичен спад на фона на продължаващите очаквания, че Федералният резерв на САЩ може да започне повишаване на лихвените проценти по-късно тази година.

Еврозоната одобри разширяването на спасителната програма за Гърция на стойност 240 млрд. евро, отдръпвайки част от опасенията, че Атина ще е изправена пред криза на ликвидността. Правителството на Алексис Ципрас има срок до понеделник да представи списък от реформи, които да бъдат одобрени от кредиторите.

Очакванията, че Фед може да повиши още през тази година лихвените проценти се считат за мечи сигнал за златото на фона на опитите на благородния метал да се конкурира по доходност с други активи, като например акциите.

Цените на сребърните контракти с доставка през март спаднаха с 0,66 на сто в петък и се установиха на 16,27 долара за тройунция към края на търговията. За седмицата цената на мартенските сребърни фючърси се срина с 5,9%.

Междувременно медта с доставка през март поевтиня с 0,97% в петък, за да затвори седмицата при 2,594 долара за паунд. За седмицата червеният метал изтри 0,38%, прекратявайки двете поредни седмици на ръст.

Търговията в Китай – най-големият в света консуматор на мед, ще остане затворена до 24 февруари поради честването на Китайската Нова година. Aзиатската страна бе отговорна за почти 40% от световното потребление на метала през миналата година.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още