IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото и среброто изтриха по 3% през миналата седмица

Натиск върху цените оказаха опасенията за възможно по-скорошно покачване на лихвите в САЩ

09:41 | 09.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото и среброто изтриха по 3% през миналата седмица

Цените на златото и среброто спаднаха с по над 3 на сто през миналата седмицата, след като положителните данни за трудовия пазар в САЩ подхраниха оптимизма относно силата на икономиката и момента, когато Федералният резерв ще започне да повишава лихвите.

Tъргуваните в Ню Йорк златни фючърси с доставка през април поевтиняха с 2,23% до 1 234,60 долара за тройунция към края на търговията в петък. По този начин стойността на актива спадна с 3,49% за седмицата, отчитайки втори пореден седмичен спад.

Същeвременно сребърните фючърси с доставка през март изгубиха 2,92% в петък до 16,69 долара за тройунция. За седмицата контрактите поевтиняха с 3,03%, отбелязвайки също втора поредна седмична загуба.

Министерството на труда съобщи, че икономиката на САЩ е добавила 257 000 нови работни места през януари – много повече от прогнозата за 234 000. Данните за декември пък бяха ревизирани до 329 000 от по-рано докладваните 252 000.

Въпреки че процентът на безработицата се покачи леко до 5,7% от декемврийските 5,6%, почасовото заплащане отчете покачване.

Позитивните данни добавиха нотка оптимизъм, че укрепването на икономическото възстановяване може да накара Фед да започне повишаване на ултра ниските лихви още в средата на тази година. Очакванията за по-високи лихвени проценти пък са мечи сигнал за златото, което губи позиции в битката с по-високодоходните активи, които получават тласък от покачването на ставките.

Доларовият индекс ICE, който измерва щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се изстреля с 1,26% в петък до 94,84 пункта. По-силният американски долар обикновено изпраща надолу цената на златото, тъй като прави метала по-малко достъпен за притежателите на други валути.

Междувременно медта с доставка през март поевтиня с 0,37% в петък, за да сложи край на седмицата при 2,585 долара за паунд. Въпреки леката загуба червеният метал добави 3,69% за седмицата, отчитайки първата си седмична печалба от пет седмици, след като Китай намали съотношението на задължителните резерви за банките с цел стимулиране на икономическата активност.

През уикенда Китай отчете търговски излишък от 60 млрд. долара през януари в сравнение с очакванията за 48,9 млрд. долара и след 49,6 млрд. долара през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 9 години
И аз бих искал да видя в рамките на следващите 6 месеца цената на златото да стигне около 1000$, стига разбира се цената на $ спрямо лева да не е скочила пропорционално та да си накупя още златце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Няма ли най сетне да падне под 1000$ и да постои там за да знаем че е ударил дъното. Колко време ще го чакаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още