IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на златото се покачи с 8% през януари

Търсенето на жълтия метал като сигурно убежище се засили вследствие на нестабилността на глобалните валутни и стокови пазари

09:30 | 02.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото се покачи с 8% през януари

Цената на златото отчете ръст от близо 8 на сто през първия месец на 2015 г., стимулирана от цялостната нестабилност на валутните и стоковите пазари, която отново изпрати инвеститорския интерес към търсенето на активи убежища.

За месеца стойността на ценния метал се покачи със 7,96% въпреки известното отстъпление през последната седмица, в която златото изгуби 1,11 на сто, отчитайки първият си седмичен спад за 2015 г.

В петък златото добави 1,86% до 1 279,20 долара за тройунция, след като Министерството на търговията на САЩ съобщи, че икономиката се е разширила с 2,6% през последните три месеца на 2014 г. Темпът на ускорение остана под очакванията за ръст с 3% и под отчетените 5% в периода юли-септември.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, затвори при 95 пункта в петък, спадайки леко с 0,33% през седмицата.

По-рано през седмицата Федералният резерв на САЩ обнови своята оценка за икономиката и пазара на труда, но запази целта си за покачване на лихвите през втората половина на тази година.

Очакванията за по-високи лихвени проценти се считат за мечи сигнал за златото, тъй като засилват инвеститорският интерес към активите, които носят по-висока доходност.

Meждувременно сребърните фючърси с доставка през март добавиха 2,59% в петък, за да се установят при 17,20 долара за тройунция към края на седмицата. В четвъртък сребро потъна със 7,27% до 16,77 долара за тройунция.

За седмицата мартенските контракти изтриха 5,97%. Въпреки седмична загуба цената на среброто се покачи с 10,31% през януари.

Медта с доставка през март поскъпна с 1,75% в петък, за да се установи при 2,494 долара за паунд в края на търговията в петък. За седмицата червеният метал изгуби 0,32%, отчитайки четвърти пореден седмичен спад, докато загубата за януари достигна 11,72% и дойде на фона на загрижеността за перспективите пред растежа на Китай – най-големият консуматор на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Vladi666
преди 9 години
Чака да стане 500..тогава ще се появи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
sssaaa
преди 9 години
MZ/X е пуснал бая "къси"и не пише нещо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Цената на златото се покачи с 8% през януари ----------------------------------Eeeeмиии ..... тая раота не е като оная раота, дано пък разберат нашите, че тва са парите .... ако не друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още