IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджър на хедж фонд спечели 1 млрд. долара от залог срещу петрола

Половин година преди започването на спада анализатор го предсказа и бе щедро възнаграден за далновидността си

09:39 | 04.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зак Шрайбер предсказа през май 2014 г., че петролът ще поевтинее драстично. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Зак Шрайбер предсказа през май 2014 г., че петролът ще поевтинее драстично. Снимка: Ройтерс

Зак Шрайбер е мениджърът на хедж фонд, който през май 2014 г. заяви на инвестиционната конференцията Ira Sohn, че цената на петрола ще спадне. Той е спечелил 1 млрд. долара от своята къса позиция, пише Bloomberg.

Компанията на Шрайбер PointState Capital е добавила 27% към пазарната си капитализация през 2014 г., като печалбата на компанията е достигнала 2 млрд. долара за годината.

Около половината от тази печалба се дължи на търговията с петрол, пише Bloomberg.

През ноември месец цената на петрола започна рязко да спада след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отказа да намали производството въпреки спада в цените.

През май месец Шрайбер заяви, че цената на петрола ще слезе „много, много надолу“ и добави, че „американският суров петрол е добиван от същите хора, които наводниха пазара на природен газ“.

Изказването на Шрайбер изглеждаше далновидно през ноември, когато цената на суровия петрол, търгуван на West Texas Intermediate (WTI) падна под 70 долара за барел за пръв път от четири години. А от тогава насам петролът не спира да поевтинява (около 50 долара в момента).

Шрайбер заяви на конференцията Ira Sohn, че „силата на суровия петрол доведе до самодоволство, а самодоволството е убиец“. Няма съмнения, че пазарът вече не е самодоволен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още