IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото остава в подножието на 1 300 долара

Нестабилността на валутните пазари даде тласък на търсенето на ценни метали през миналата седмица

09:33 | 19.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото остава в подножието на 1 300 долара

Цената на златото се покачи до най-високото си ниво от повече от четири месеца в петък на фона на сътресенията на валутния пазар след решението на Швейцарската централна банка (ШЦБ) да премахне тавана си спрямо еврото.

Златните фючърси с доставка през февруари отчетоха сесиен максимум от 1 292,40 долара за тройунция – най-високото ниво от 2 септември, преди да се установят при 1 276,90 долара, добавяйки 0,96%.

Ден по-рано златото скочи с 2,45%, за да затворите при 1 264,80 долара за унция. За седмицата жълтият метал поскъпна с 4,76%, отчитайки втори пореден седмичен ръст.

Междувременно сребърните фючърси с доставка през март скочиха с 3,79% в петък, за да се установят при 17,75 долара за тройунция към края на търговията. Равнището бе най-високото от 24 септември.

По този начин мартенските сребърни фючърси добавиха 7,54% за седмицата, отчитайки също втори пореден седмичен аванс.

Цените на благородните метали се покачиха, след като в четвъртък ШЦБ премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро, въведен през септември 2011 г.

Централната банка също така намали още негативната лихва по овърнайт депозитите от -0,25 до -0,75 на сто – ход, предназначен да разубеди инвеститорите да купуват франкове.

Еврото спадна до рекордно ниски нива от 0,8696 за един франк в четвъртък и приключи седмицата със загуба от над 17%. Валутната двойка долар-франк пък се срина до 0,7360 – най-ниското ниво от август 2011 г., и завърши седмицата със загуба от почти 15%.

Златото често се разглежда като алтернатива на валутите и убежище в условията на глобална икономическа несигурност.

Продължават и спекулациите какво ще предприеме Европейската централна банка след заседанието си на 22 януари. Едно евентуално понижение на лихвените нива и предоставяне на допълнителни стимули вероятно допълнително ще подкрепи благородните метали.

Междувременно доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, ce покачи с 0,57% до 93,05 пункта, отчитайки петата си поредна седмица на ръст.

Една от основните причини са различията в монетарните политики в САЩ и Европа. Докато ЕЦБ вероятно ще продължи да разхлабва паричните условия на Стария континент, то Федералният резерв все още се чуди кога да предприеме първото покачване на ставките след кризата от 2008 г. Очаква се институцията да прибегне до хора в средата на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
sssaaa
преди 9 години
Съжалявам, но няма вече да пада, който се уредил, уредил, който не да е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ааа тай аферим, нека са падне още веднъж да го захвърлят съвсем и тогава излитаме ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
sssaaa
преди 9 години
През новогодишните празници си накупих няколко унции физическо злато пак, тъй като цената ми се стори крайно ниска и сега съм напред вече с около 130лв. на унция, а очакванията ми са до края на седмицата да стана напред поне с по 200лв. на унция.Относно фанковете още в средата на миналата година ги купих на 1,615.Определено не инвестирам в зелената тоалетна хартия, тъй като очаквам през Q3 да гръмне балона и да падне на около 1,4лв за $, където им е и мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
тихо бе, нека поне още веднъж да падне там, нали е *** за кво им е, нека го пускат и после да праат квот знаят .... :))Поне за още един вход па после като дойде мачка за погачка с дълговете ше видиме злодея къде ще е, май доста над 1300$ ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
sssaaa
преди 9 години
В края на тази седмица след като решат официално да пуснат печатницата бихме могли да видим цените на златото с около 50$ по-високи, а курса на франка в БГН би бил 2лв за купува и 2,10лв продава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още