IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се върна над 1 200 долара след силен ръст от над 2%

Въпреки поскъпването в края на декември жълтият метал вероятно ще отчете втората си поредна година на спад

18:17 | 30.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото се върна над 1 200 долара след силен ръст от над 2%

Златото продължава възхода си във вторник, прехвърляйки границата от 1 200 долара за тройунция на фона на отстъплението на фондовия пазар в САЩ.

Фючърсите върху жълтия метал с доставка през февруари поскъпват с 2,04 на сто до 1 206 долара за тройунция – най-високото ниво от 18 декември.

Междувременно цената на контрактите върху среброто също с доставка през февруари се покачва с 3,83 на сто до 16,383 долара за тройунция.

Ръстът на цените на благородните метали идва на фона на пониженията на основните индекси както отвъд Океана, така и на Стария континент. С оглед на липсата на ключови макроданни пазарните погледи са насочени към ситуацията в Гърция, където в понеделник парламентът не успя да одобри предложения от правителството кандидат за президент, което доведе до необходимостта от свикването на предсрочни избори през януари.

Същевременно ценните метали спечелиха и от отстъплението на щатския долар в основните валутни двойки. Деноминираните в зелените пари стоки имат склонността да подобряват позициите си при всяко поевтиняване на долара.

Въпреки ръста в края на декември златото вероятно ще отчете втората си поредна година на спад, тъй като към момента изтрива 1,2% от стойността си за годината на фона на засилването на зелените пари, подпомогнато от възстановяваща се икономика на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
Сега ако се въведе разплащане за газ и нефт в злато ще ги видим американските *** с тяхната тоалетна хартия дето я печатат непостоянно и не е обезпечена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
не пада да му се невиди и пущината, а се бях наточил за още ... а уж силен долар страаашна американска икономика там всичко е топ, ама що не слиза на 1000$ ненам, нали си имат долари у САШш за кво им е тенекия ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
и аз очаквам много силен ръст при златото........то просто отказва да пада ....а при среброто очаквам експлозия ....исторически то е 1към14-15 към златото.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Златото отказва да пада, въпреки негативните условия. Метала е в дефанзивна позиция от доста време, но силната съпротива и ограничения спад на цената, поне според мен, говорят за потенциал за силен ръст при промяна на конюктурата. Може би още през 2015-а година. Ще видим Продължавам да поддържам очакването си, споделено в началото на 2014-а, че периодът е подходящ за печалби в евро. Общата валута отстъпи в долари, сега следва да го направи и спрямо златото, ако прогнозата ми е вярна,естествено. Споделете и вие, за да си сверя часовника, моля. Весели празници на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още