IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Цените на петрола ще се повишат с течение на времето

Въпреки това обаче те ще останат сравнително ниски, смятат експерти на фонда

14:00 | 23.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
МВФ: Цените на петрола ще се повишат с течение на времето

Цените на петрола ще се повишат отново с течение на времето, но ще останат "под равнището от последните години". Това прогнозираха специалисти от Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от ТАСС.

Главният икономист на фонда и директор на изследователския му отдел Оливие Бланшар и ръководителят на групата на суровините в отдела Рабах Арезки публикуваха в съвместен блог отговори на въпроси, свързани с поевтиняването на петрола в последно време.

Както повечето специалисти, Бланшар и Арезки са на мнение, че поевтиняването на петрола ще се отрази благоприятно на световната икономика. Според оценките им то ще прибави 0,3-0,7 на сто към световния БВП през 2015 година.

Представителите на МВФ обаче предупреждават, че това не е официална прогноза.

Месечно проучване на Ройтерс сочи, че цените на суровия петрол вероятно ще достигнат дъното през първата половина на 2015 година, докато евентуално забавяне на американското шистово производство не противодейства на свърхпредлагането, засилвано от решението на ОПЕК да не намалява добива, предава БТА.

През втората половина на годината се очаква възстановяване на цените, след като на поевтиняването на петрола бъде реагирано чрез производството извън ОПЕК.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"МВФ: Цените на петрола ще се повишат с течение на времето "......"а доларът ще се обезцени". Казвам ти "дъще", сещай се "снАхо!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още