IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото продължава да поевтинява

Инвеститорите следят петрола и сигналите от Федералния резерв за вдигане на лихвите

11:38 | 16.12.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Златото продължава да поевтинява

Във вторник златото загуби малко от стойността си след като цената му падна с 2,5% в предишната сесия, когато цената на ценния метал отбеляза най-големия си спад за повече от година, последвайки продължаващия спад в цените на петрола, предава Ройтерс.

Спот цената на златото се понижава с 0,83% до 1 197,70 долара за унция към 11:15 часа българско време. Ценният метал загуби 2,5% от стойността си в понеделник, премахвайки всички печалби от миналата седмица, докато цените на петрола се сринаха до ново дъно за последните пет и половина години. Това намали стойността на златото като хедж срещу предизвикваната от петрола инфлация. Спадът от понеделник бе най-големият за един ден от 2 декември 2013 г.

Февруарските фючърси върху златото в САЩ поевтиняха с 1% до 1 195,30 долара за унция, удължавайки загубите за пета поредна сесия.

Освен за петрола, инвеститорите се оглеждат за двудневната среща на Федералния резерв (Фед) на САЩ, която започва във вторник. Те търсят сигнали относно повишаването на основния лихвен процент на САЩ.

Американската икономика се засили и нови работни места са създадени с по-бързо от очакваното темпо от последната среща на Фед през октомври. Тогава от Федералния резерв заявиха, че е малко вероятно лихвеният процент да бъде увеличен още „значителен период от време“.

Банкерите ще трябва да решат дали да не променят тази фраза въпреки по-ниската от прогнозираната инфлация и икономическата слабост в Европа и Азия.

„Възможно е да видим волатилен пазар, ако не премахнат фразата „значителен период от време“, заяви Виктор Тианпирия, анализатор в Australia and New Zealand Banking Group. Той смята, че има вероятност златото да достигне 1 180 долара за унция до края на годината.

Анализаторът от INTL FCStone Едуард Миър вярва, че Фед ще запази фразата „за значителен период от време“ в изявлението си, предстоящо да бъде публикувано в четвъртък. Според него политиците могат да предпочетат да изчакат и да видят „дали американската икономика ще бъде хваната във водовъртежа на забавящия се световен растеж“.

„Ако сме прави в предположението си, ние ще наблюдаваме отслабване на долара оттук насетне и ще видим лек ръст при суровините, така че вероятно ще искаме да оставим дългосрочно златото да продължи спада си“, заяви в бележка Миър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
ако решат могат да си обезпечат рублата със злато и тогава трябва да я изтеглят от обмяна, то няма да им друга такава валута всичко е хартия, на тях ше им излезе по-евтино бум един бърз фалит и кой Европеец е инвестирал там може да им напрай по една тръба и това е, праат една нова рубла и с начала за кво да дават ЗЛАТО на някой където им е дал хартия ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
я да видим сега кой е по-*** да ги степенувам ли? :)) 1.meto76 2.crammer3.misantropatahttps://***.imf.org/external/np/sta/ir/IRProcessWeb/data/rus/eng/currus.htmЗа кво да продават злато ве мършляци те могат да си върнат дълга в пикливите долари. Те неискат да жертват резервите за обезпечат рублата, че тогава - не знамм ....Ше разпродава някой златните си резерви за долари ?!?!?!? УНСС баце кво ти каа с дипломи от Враца на коневръза ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Не вярвам да започнат масирани продажби на злато от страна на Русия. Не виждам с какво биха помогнали.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Михал и Фортис и абитурента закъсняват да съ хвърлят с гърди на амбразурата А руснЯците почнаха на македонци да мязат и да си мислят, че всичко в света се случва заради тях, а не въпреки тях :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
crammer
преди 9 години
А долари откъде!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
mick
преди 9 години
Ами ако почне да купува злато с долари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
meto76
преди 9 години
Цената на златото пада, тъй като се очаква Русия да разпродава златния си резерв.Цена на золото резко упала на фоне обвала рубляЭксперты считают, что Россия может начать продажу золота из резервов, чтобы остановить падение национальной валюты.Подробности читайте на УНИАН: http://economics.unian.net/finance/1022110-tsena-na-zoloto-rezko-upala-na-fone-obvala-rublya.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още