IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Световното търсене на въглища ще продължава да нараства до 2019 г.

Китай все още е основният консуматор, като е отговорен за приблизително 60% от общото търсене

17:28 | 15.12.14 г.
МАЕ: Световното търсене на въглища ще продължава да нараства до 2019 г.

Световното търсене на въглища ще продължава да нараства, но с по-бавен темп, като до 2019 г. ще достигне 9 млрд. тона, въпреки усилията на Китай да намали потреблението си. Това сочи годишният доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ) за пазара на въглищата, цитиран от AFP. 

След като достигна 3,3% годишно между 2010 и 2013 г., растежът на световното търсене ще бъде средно 2,1 на сто до 2019 г., прогнозира агенцията. През миналата година МАЕ очакваше годишен растеж от 2,3 на сто между 2014 и 2018 г.

"Въпреки репутацията си на западащ сектор въглищата остават гръбнакът на производството на електроенергия в света", отбеляза изпълнителната директорка на МАЕ Мария ван дер Хувен.

Повечето прилагани политики за борба с климатичните промени, за които въглищата имат основен принос, няма да успеят да спрат търсенето на въглища до 2019 г., допълни тя.

Въпреки диверсификацията на енергийните си източници Китай, който е основен производител, потребител и вносител на въглища в света, все още ще допринася за три пети от увеличението на търсенето до 2019 г., като се очаква там търсенето да нараства с 2,6 на сто годишно.

Търсенето ще се поддържа и от страни като Индия и държавите в Югоизточна Азия, както и от Япония и Южна Корея, което ще компенсира свиването на потреблението в Европа и Съединените щати.

Така например то ще достигне 1,7 на сто годишно в САЩ, след като развитието на шистовия газ доведе до затваряне на централи на въглища.

В Европа нарастването на търсенето през последните години е било само временно и се е дължало до голяма степен на ниските цени на въглищата и СО2, високите цени на газа и частичното спиране на ядрени централи в Германия, обяснява МАЕ. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още