IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бягството от петрола покачва инвеститорския интерес към златото

Цената на жълтия метал се покачи с над 2% през миналата седмица

09:29 | 15.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бягството от петрола покачва инвеститорския интерес към златото

Фючърсите върху златото поевтиняха леко в петък, но все пак затвориха седмицата с ръст от над 2 на сто на фона на разпродажбите на енергийните пазари.

Цената на златните контракти с доставка през февруари спадна с 0,25% към края на сесията в петък до 1 222,50 долара за тройунция.

Въпреки лекото отстъпление активът поскъпна с 2,62% за седмица, отбелязвайки най-големия си седмичен ръст от юни.

Същевременно фючърсите върху среброто с доставка през март изтриха 0,32% в петък, за да се установят при 17,05 долара за тройунция.

За цялата изминала седмица цената на актива се покачи с 4,69%, отчитайки втори пореден седмичен ръст.

Цените на петрола продължиха да спадат в петък, за да ударят най-ниското си ниво от 2009 г. насам. Инвеститорите разшириха късите си позиции в очакване на още по-ниски цени през новата година на фона на опасенията за растящото предлагане.

Освен бягството от енергийните пазари златото затвърди статута си на сигурно убежище на фона и на глобалната икономическа несигурност.

Въпреки покачването обаче цената на метала се очаква да остане уязвима в краткосрочен план на фона на индикациите за засилване на икономическото възстановяване на САЩ. Добрите данни вероятно ще принудят Федералния резерв да започне повишаване на лихвените проценти по-рано от прогнозираното досега.

Очакванията за по-високи лихвени проценти се считат за "мечи" сигнал за златото, тъй като последващото покачване на долара поставя под натиск търсенето на метала, правейки го по-малко достъпен за притежателите на други валути.

Предварителните данни за потребителските настроения на Мичиганския университет, представени в петък, показаха ниво от 93,8 пункта - най-високото от януари 2007 г. насам. Очакванията бяха за равнище около 89,7 пункта.

Потребителските настроения бяха стимулирани от подобряващите се перспективи за заетостта, растежа на заплатите и по-ниски цени на горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
Vladi666
преди 9 години
Глупости...засилило се е към 500$ та дим се вдига...Нали М-зетка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още