IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтиня с над 1% след понижаването на прогнозите на ОПЕК

Спадът бе подкрепен и от ръста на запасите на "черно злато" в САЩ

18:06 | 06.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтиня с над 1% след понижаването на прогнозите на ОПЕК

Цените на петрола отново поеха надолу, след като по-рано през деня Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата си за ръста на цените и световното търсене на "черното злато".

Търгуваният в САЩ петрол WTI с доставка през декември поевтинява с 1,09 на сто до 77,82 долара за барел. Същевременно брентът също с доставка през декември е надолу с 0,61 на сто до 82,45 долара за барел.


В ежегодния си обзор на петролните пазари, озаглавен World Oil Outlook, ОПЕК посочи, ще се наблюдават леки понижения на реалните стойности на суровината през настоящото десетилетие при константна номинална цена от 110 долара за барел межу 2014 и 2020 г.

Прогнозата за САЩ бе повишена, докато очакванията за страните от БРИК – Бразилия, Русия, Индия и Китай, бяха понижени в средносрочен план. ОПЕК предупреди още, че съществува опасност от значително пренасищане в петролната индустрия.

В дългосрочен план се очаква световното търсене на петрол да се увеличи с около 21 млн. барела на ден до 111,1 млн барела на ден до 2040 г. Развиващите се държави ще стимулират търсенето с 28 млн. барела на ден, докато потреблението на развитите държави в състава на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ще падне с над 7 млн. барела на ден.

Следващата среща на ОПЕК е насрочена за 27 ноември и ще се проведе във Виена.

Същевременно запасите от суров петрол в САЩ нараснаха с 460 000 барела през седмицата, приключила на 31 октомври. Очакванията бяха за ръст от 1,9 млн. барела.

Освен това запасите в най-големия разпределителен център в САЩ в Кушинг, Оклахома, намаляха с 551 000 барела през същата седмица, отбелязвайки първи спад в последния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още