IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на среброто спадна до 4,5-годишен минимум

Въпреки поевтиняването експерти очакват засилване на търсенето вследвие на възстановяването на световната икономика

13:06 | 30.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на среброто спадна до 4,5-годишен минимум

Контрактите върху среброто продължават да поевтиняват, отстъпвайки във вторник до най-ниското си равнище в последните 4,5 години. Основната причина е засилването на щатския долар, което ограничава търсенето на деноминираните в зелените пари активи.

Цената на фючърсите върху благородния метал с доставка през декември спада с 1,08 на сто до 17,377 долара тройунция – най-ниското равнище от март 2010 г.

Натискът върху цената на актива оказва представянето на американската валута, която се насочва към 12-ата си поредна седмица на поскъпване спрямо останалите водещи парични средства. Само през днешния ден доларовият индекс ICE отчита ръст от 0,49% до повече от 4-годишнен връх от 86,16 пункта.

Щатските пари затвърдиха възходящия си тренд, след като в края на миналата седмица Министерството на финансите изнесе силни данни за ръста на брутния вътрешен продукт на САЩ. Докладът показа повишение от 4,6% за второто тримесечие при предварителни прогнози за разширение от 4,2 на сто.

Въпреки поевтиняването анализатори смятат, че среброто може да донесе по-висока доходност през следващите месеци. Цената на жълтия метал на международните пазари спадна с 35% от пика си, докато тази на среброто е надолу с повече от 60% от историческия си максимум.

Търсенето на сребро е много различно от това на златото. "За разлика от златото, което се използва предимно за бижута или инвестиция, среброто има и сериозна промишлена употреба", изтъкна директорът на Geojit Comtrade C.П. Кришнан, цитиран от Economic Times.

Известни количества сребро се намират в почти всяко електронно устройство, включително смартфоните и таблетите. Металът е изключително важен елемент в производството на фотоволтаични клетки, използвани в соларните панели.

"Около 60% от световното търсене на сребро идва от употребата му в индустрията. Очакваното възстановяване на световната икономика е добра новина за него", каза Судип Бандиопадхиаи, президент на Destimoney Securities.

Същевременно цената на златото също продължава да спада във вторник, достигайки повече от 9-месечно дъно. Контрактите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняват с 0,62 на сто до 1 211,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
ПИЧ при тия ценови нива среброто буквално ше експлоадира по некое ВРЕМЕ....!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Vladi666
преди 9 години
Ей заблуден..ае малко по-сериозно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Еми дръж си ги долари или евро, като дойде ден за сметката на тея печатници, да видим ние, кое е добре и кое не за спестяванията ..... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Златото скоро ще достигне среброто :) 60% минус за 4,5 години не ми изглежда като много добра защита на спестяванията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още