IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волатилна сесия за петрола след публикуваните данни за запасите в САЩ

Златото отново се върна на губеща територия след силно положителната сесия във вторник

12:13 | 25.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Волатилна сесия за петрола след публикуваните данни за запасите в САЩ

Основните стоки завършиха вчерашния ден в разнопосочни посоки. Щатският петрол записа най-волатилната си сесия за месеца, след като в крайна сметка финишира деня със солидно повишение, надминавайки 92,50 долара за барел.

Силно влияние върху представянето на суровината оказа докладът за американските петролни резерви, които отчетоха силно понижение. В допълнение към тези данни Международната енергийна агенция сподели, че очаква търсенето на петрол да се понижи чувствително до края на годината и в началото на следващата. Основната причина за тази мрачна прогноза е свързана с понижението в икономическия ръст на втората по големина икономика в света – тази на Китай.

Златото отново се върна на губеща територия след силно положителната сесия във вторник. Оптимистичните икономически данни от САЩ в последно време натежават върху благородния метал, след като засилиха очакванията на инвеститорите, че Федералният резерв ще прибегне към вдигане на основните лихвени проценти по-рано от очакваното.

През вчерашния ден инвеститорите в щатски петрол сменяха на няколко пъти настроенията си. Първоначалната тенденция бе низходяща, след като инвестиционната банка Goldman Sachs понижи прогнозата си за ръста на китайската икономика, основавайки се на слабите икономически данни излизащи в последно време. Прогнозата бе понижена до ръст от 7,1% през последното тримесечие в сравнение с предишното очакване за ръст от 7,3%. Слабото търсене на петрол е една от основните причини оказващи силен натиск върху суровината.

Другата важна новина от вчера бе свързана с публикуването на задължителните седмични данни от Министерство на енергетиката в САЩ относно петролните запаси в страната. Резултатите показаха шокиращо изменение, а именно спад от цели 4,2 млн. барела за седмицата приключила на 19-и септември.

Анализаторите бяха силно изненадани от тези резултати, тъй като те дори не познаха посоката на доклада, след като очакваха повишение от 750 000 барела.

Фючърсите върху суров петрол с доставка през ноември завършиха търговията в сряда с повишение в цената си, след като прибавиха 1,24 долара, или 1,4%, приключвайки сесията на ниво от 92,80 долара за барел.

Суровината записа едно от най-бурните си представяния през изминалия ден, след като само за броени минути поскъпна с 1%, след което също за отрицателно време успя да изтрие тази печалба. Това се случи непосредствено след публикуването на данни за петролните резерви на САЩ.

Фючърсите върху петрол сорт Брент с доставка през ноември (LCOX4, OILUKNOV14) завършиха сесията в еднаква посока с щатския петрол, след като поскъпнаха с 10 цента, или 0,1%, завършвайки търговията на ниво от 96.95 долара за барел.

Цената на Лондонския петрол се намира в корекция от средата на юни. От тогава суровината е изтрила близо 13% от стойността си.

Златото от своя страна също продължи негативното си представяне вчера. Редица фактори продължават да натежават върху скъпоценния метал като например, спада на физическото търсене от страна на световни лидери като Китай и Индия.

Другият фактор, който продължава да оказва натиск върху благородния метал е силната щатска валута. През последните дни доларът отчете поредно повишение спрямо кошница от 10 основни валути.

Контрактите върху благородния метал с доставка през месец декември завършиха сесията в сряда с понижение в цената си, след като загубиха 2,50 долара, или едва 0,3%, понижавайки се до 1 219,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още