IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова среща между ЕК, Москва и Киев за газа ще се състои на 26 септември

Датата беше потвърдена от Европейската комисия

22:14 | 19.09.14 г.
Нова среща между ЕК, Москва и Киев за газа ще се състои на 26 септември

Тристранните преговори между Москва, Киев и Европейския съюз (ЕС) за доставките на руски газ ще бъдат възобновени на 26 септември в Берлин, съобщи днес говорител на Европейската комисия (ЕК), цитиран от Франс прес.

Новата среща, на която еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще предложи посредничеството си на руската и украинската страна, ще се състои следващия петък в Берлин, съобщиха днес и от офиса на комисаря.

Москва отхвърли датата 20 септември, предложена от ЕК за газови дебати в Берлин, тъй като не й беше удобна, след което се коментираше като вариант 22 септември. В крайна сметка тази сутрин руският енергиен министър Александър Новак съобщи в Сочи, че се обсъжда тристранната газова да бъде на 26 септември в Берлин. 

Досега в тристранните преговори по въпроса за цената на газа и за погасяването на украинския дълг участваха ръководителите на енергийните ведомства на Русия, ЕС и Украйна - Александър Новак, Гюнтер Йотингер и Юрий Продан. Тези консултации бяха започнати на 2 май и завършиха безрезултатно на 16 юни.

След това Газпром и Нафтогаз подадоха насрещни искове в Стокхолмския арбитраж, припомня ИТАР-ТАСС. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още