IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът отново пое надолу след покачването на запасите в САЩ

Натискът върху цената на "черното злато" оказва и поскъпващият след заседанието на Фед долар

10:30 | 18.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът отново пое надолу след покачването на запасите в САЩ

Цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) отново пое надолу, след като запасите в Съединените американски щати се увеличиха за първи път от пет седмици насам. Най-голямата икономика в света е същевременно и най-големият консуматор на "черното злато" в световен мащаб.

Контрактите върху WTI с доставка през октомври поевтиняват с 0,37 на сто до 92,86 долара за барел в първите минути на търговията на Стария континент в четвъртък.

Същевременно цената на октомврийските фючърси върху брента също бележи спад, отстъпвайки с 0,48 на сто до 98,50 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са се покачили с 3,67 млн. барела до общо 362,3 млн. барела през миналата седмица, става ясно от най-новите данни на Администрацията за енергийна информация. Резултатът изненада пазара, който предвиждаше спад от около 1,5 млн. барела.

Освен данните за запасите натиск върху цената оказва и поскъпването на щатския долар спрямо останалите световни валути. Зелените пари отбелязаха възход, след като Федералният резерв потвърди курса на монетарната си политика в сряда. Институцията вероятно ще прекрати програмата си стимулиране на икономиката още през следващия месец.

"Увеличението на запасите бе изненада и добави допълнителен натиск върху пазара", казва пред Bloomberg Майкъл Маккарти, главен стратег в CMC Markets в Сидни. "Изявлението на Фед по повод очакванията за лихвените проценти повлия директно на валутните пазари и това оказа натиск върху стоките", добавя той.

Всяко постъпване на долара има негативен ефект върху търсенето на деноминираните в щатските пари активи, какъвто е петролът, правейки ги по-скъпи за притежателите на други валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 18.09.14 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
VicKing
преди 9 години
Цените по бензиностанциите са като за $115/барел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
gesho69
преди 9 години
Правят ни на маймуни!!! Доят ни здраво!!! Лъжат нагло!!! Оня ден в репортаж по НОВА ТВ казаха,че горивата поевтинели с 5% за последния месец..Ха-Ха-Ха.Последна промяна в цените беше на 09.07.14.в посока НАГОРЕ ,а цената на петрола е с 3-месечен постоянен спад....за справка http://b4b.bg/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0-18-09-2014/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bpst
преди 9 години
На бензиностанциите никак не личи падането на цената на петрола.И на руските, и на австрийските, и на гръцките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още