IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед изпрати цената на среброто на 4-годишно дъно

Перспективите пред бъдещето на Шотландия също поставят под натиск пазара на ценни метали

09:37 | 18.09.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед изпрати цената на среброто на 4-годишно дъно

Контрактите върху среброто поевтиняват до най-ниското си равнище от повече от 4 години насам в четвъртък, въпреки че Федералният резерв запази лихвените ставки в сряда. Пазарът обаче остава фокусиран върху сигналите, които централната банка на САЩ изпрати за бъдещето на монетарната политика отвъд Океана. 

В резултат цената на декемврийските фючърси върху среброто се смъква с 0,97 на сто до 18,553 долара за тройунция – най-ниското равнище от средата на юли 2010 г. насам.

Същевременно най-широко търгуваният благороден метал – златото, също поевтинява рязко след заседанието на Фед. Контрактите върху жълтия метал се търгуват с отстъпление от 0,96% до 1 224,00 долара за тройунция. Достигнатото ниво е най-ниското от декември миналата година.

Договорите върху двата най-популярни ценни метала поевтиняха рязко, след като Фед потвърди, че ще изчака с вдигането на лихвите. В изявление, последващо двудневната среща на централната банка, институцията запази основните си лихвени ставки на сегашните им нива, въпреки че някои наблюдатели очакваха повишения.

Федералната комисия за открития пазар (Federal Open Market Committee – FOMC) потвърди досегашната си теза, че лихвените равнища ще бъдат повишени след изтичането на "значителен период от време", след като бъде прекратена програмата за месечните покупки на облигации.

Това бяха и ключовите думи, за които следяха наблюдателите, като изключването им от изявлението би означавало по-скорошно вдигане на лихвите според анализаторите, докато потвърждаването им означава, че централната банка ще поддържа курса си на ниски лихви в близкото бъдеще.

"На база на оценката си за икономическите условия Комитетът реши, че това определение е подходящо", каза председателят на Фед Джанет Йелън на пресконференцията след срещата. Тя отново потвърди, че бъдещите решения относно лихвите ще зависят от икономическите данни и няма да бъдат обвързани с конкретни дати и срокове.

"Пазарът изглежда се фокусира върху т. нар. "точки", с които пазарните участници обвързват прогнозата за лихвените проценти на FOMC. Това е онова, което пазарът гледа, въпреки доста миролюбивата реторика на институцията", казва Тай Уон, директор на звеното за анализ на пазарите за метали в BMO Capital Markets в Ню Йорк.

Пазарните участници остават в готовност да наблюдават и събитията около референдума за независимост в Шотландия. Допитването в северната част на Обединеното кралство започна в 9:00 часа българско време и ще продължи до 18:00 часа.

Според мнозина експерти ако Шотландия пожелае да се отдели от Кралството, това може да обезцени британската лира с 5 до 10%. Подобно развитие би имало значително влияние върху доларовия индекс ICE – валутната кошница, отчитаща представянето на американските пари спрямо шестте останали най-популярни парични средства в света.

Всяко постъпване на долара има негативен ефект върху търсенето на деноминираните в щатските пари ценни метали, правейки ги по-скъпи за притежателите на други валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Vladi666
преди 9 години
Щото сега нали е мн цветущо полужението...няма да се наложи дълго да чакаме....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
по скоро бих заложил на 900-1000 на 500-600 много ниска цена и на миньорите няма да им се изплаща и няма да копат според мен. И десетилетие е малко множко, защото китайците ще източат съвсем тоя Fort Knox и ше им върнат хартиите американците не са толкова гламави все пак, те биха искали да си купят на 500-600 ама няма такъв който да им го продаде. Ти ако си купил на 1900 ше го продадеш ли на 500 ? Аз лично ньет ако ще и 20 години да стои в бурканите дома, то няма се развали ... нали вчера писахме в предишната статия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
ми СКЪСИ ГО ДЕ АКО ТИ СТИСКА.......МОЖЕ И ДА ЗАБОГАТЕЕШ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Много кредит се раздаде последните години за спекула по борЗите и много акция се накупи, цените им станаха безумни. Лошото е, че този кредит, който беше напомпан, даже и да е почти без лихва ше трее да се връща и тогава къде ше иде цената на аХциите , какво ше бъде търсенето на дойлери и как ше се отрази това на отношението му със златото? Мисля си че отговорите са очевидни, а всичко е въпрос на време, може би около година (нищо, на никого не препоръчвам;)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха 2008 абе ти от *** дето пишехте в Капитал ли си ?2008 пак такива тъпотии пишехте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Цента на златото ще падне до 500-600 долара и ще остане там поне едно десетилетие до следващата голяма криза... Единствената печеливша позиция е яко скъсяване на златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Vladi666
преди 9 години
въпрос на време е да видим нови върхове..както при среброто така и при златото...още малко надолу...и съвсем скоро нагореее нагореее нагоореееее...балончето се пука по шевовете..и мн скоро ще има едно голямо буууууум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ама много добре, да го свалят на 10 годишно ако искат и да си купим, че следващия път не знам къде ще литне, може би на 20 годишен връх ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още