IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брентът изпрати най-тежката си седмица за 2014 г.

Търгуваното в Европа "черно злато" поевтиня с повече от 3%

08:55 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брентът изпрати най-тежката си седмица за 2014 г.

Фючърсите върху търгувания в Европа петрол сорт брент изпратиха най-тежката си седмица от началото на 2014 г. насам, поевтинявайки с повече от 3% на фона на опасенията за забавяне на търсенето и разширяване на производството.

Петролните контракти на борсата в Лондон с доставка през октомври изтриха 3,67 на сто в периода 8-12 септември, установявайки се при 97,11 долара за барел в края на седмицата.

Само в петък цената на актива спадна с 0,99%. Ден по-рано, в четвъртък, контрактите върху брента поевтиняха с 96,83 долара за барел – най-ниското равнище от 2 юли 2012 г.

Същевременно търгуваният в Ню Йорк суров петрол с доставка през октомври поевтиня с 0,6% в петък до 92,27 долара за барел. За седмицата американското "черно злато" изтри 1,09%, отчитайки 10-ия си седмичен спад за последните 12 седмици.

По този начин спредът между брента и американския суров петрол достигна 4,84 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 7,53 долара за барел в предходната седмица.

Администрацията за енергийна информация на САЩ, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижиха своите прогнози за растежа на търсенето на петрол през миналата седмица, стимулирани от опасенията за забавяне на интереса в световен мащаб.

По-силният долар също натежа върху актива с оглед на очакванията за по-ранно увеличение на лихвените проценти в САЩ. Доларовият индекс ICE, който следи представянето на американската валута спрямо кошница от шест други основни валути, приключи седмицата в близост до 14-месечен връх.

Цените на петрола обикновено отслабват, когато американската валута се засили, тъй като деноминираният в зелените пари актив става по-малко привлекателен за притежателите на други парични средства.

Представените в петък данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 9 септември. Нетните залози достигнаха 172 357 договора в сравнение с 189 753 в предходната седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още