IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня до 8-месечно дъно

Пазарните участници продължават да залагат на възможността за по-ранно увеличение на лихвените проценти в САЩ

09:16 | 12.09.14 г. 6
Златото поевтиня до 8-месечно дъно

Цената на златото продължава да спада в петък, достигайки най-ниското си равнище от края на януари, предава WBP Online.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняват до невиждани от 26 януари нива от 1 237 долара за тройунция при дневен спад от 0,16 на сто. По този начин загубите за седмицата вече надхвърлят 2,5%.

Пазарните участници продължават да залагат на възможността за по-ранно увеличение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на фона на укрепването на икономиката на САЩ. За целта инвеститорите ще държат под око днешните макроикономически данни от страната и най-вече статистиката за продажбите на дребно.

Доларовият спот индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест валути, се покачва с 0,06% до 84,3520 пункта. Всяко поскъпване на американските пари има негативен ефект върху търсенето на злато, тъй като прави металът по-малко атрактивен за притежателите на други валути.

В четвъртък Белият дом съобщи, че ще се присъедини към новите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, като се очаква да те бъдат конкретизирани и от двете страни в петък.

"Ще задълбочим и разширим санкциите във финансовия, енергийния и отбранителния сектори", заяви президентът Обама. "Тези мерки ще засилят политическата изолация на Русия, както и икономическата цена, особено в области, които са важни за президента Путин и обкръжението му", добави той.

Кремъл от своя страна обяви, че е готов с ответните санкции. Ако ЕС въведе нови ограничения срещу руската икономика, Москва може да забрани вноса на автомобили и на изделия от леката промишленост.

Междувременно среброто с доставка през декември също продължава да поевтинява, спадайки до най-ниското си равнище от 25 май при 18,598 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Само дето забравяш, че трябва бие дъното си ....Чудесно нека го свалят под 1200 ще е кратко време на прИмоционални цени златото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Някои продават други купуват ... например централните банки. Нормално. Централните банкери са известни с това, че си падат по "луксозните стоки".Пазарът на злато е като "зарядна помпа" в електрониката. Зареждат се хората със злато на висока цена и после се изпомпват на ниска цена. После всичко се повтаря. Разбира се това могат да го правят само тези, които могат да дирижират пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Vladi666
преди 9 години
Ееххх мечтиии мечтииииии мечтииииииииии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Точно така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Идеално! Тамън ще взема повечко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
mos70
преди 9 години
Проби първият клин... Сега ни чака 1180 и от там - пътят към хилядарката е открит!Има още някой, който да оспорва теорията ми, че златото все повече се проявява като "луксозна стока" (която върви, когато има кеш и когато има положителна перспектива), от колкото като "убежище" !http://s019.radikal.ru/i601/1409/58/3d58c52f1770.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още