IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните по света падат до 4-годишно дъно през август

Най-големи са спадовете при млечните продукти и олиото, сочи доклад на FAO

14:15 | 11.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на храните по света падат до 4-годишно дъно през август

Цените на хранителните продукти падат до почти 4-годишно дъно през август, повлечени от ниските цени на млякото, сиренето и олиото, пише Bloomberg.

Индексът за 55 хранителни продукта на Организацията на ООН по прехраната и земеделието (FAO) намалява с 3,6% до 196,6 пункта, най-ниското му ниво от септември 2010 г., обяви организацията. Показателят за цените на млечните продукти се отдръпва с 11%, докато индексът за цената на растителните масла намалява с 8%.

Цените на памука, соята, царевицата и житото навлязоха в мечи пазар през тази година, след като земеделците в най-големия производител на зърно – САЩ, се подготвят за рекордно богата реколта. През последните 3 години цените на всички земеделски продукти, с изключение на говеждото и свинското месо, в индекса Bloomberg Commodity Index намаляват, водени от царевицата, соята, олиото и захарта.

„Цените на всички млечни продукти, включени в индекса, намаляват. Спадът отразява както обилната наличност за износ, така и пониженото търсене за внос“, обяви FAO.

Индексът за млечните продукти на организацията пада до 200,8 пункта от 226,1 пункта. Тенденцията към спад бива засилена още повече от руското ембарго над износа на млечни продукти от ЕС, отчита FAO.

Показателят за растителните масла се отдръпва до 166,6 пункта от 181,1 пункта на фона на високите очаквания за производството на растителни масла в югоизточна Азия и по-ниско от очакваното търсене в Китай и Индия.

Индексът за зърнените култури пада с 1,5% до 182,5 пункта през август. Фючърсите на царевицата, соята и житото се търгуват близо до най-ниските си нива от 2010 г. в Чикаго, след като се очаква производството да задмине потреблението, увеличавайки запасите.

Цената на захарта намалява с 5,7%, заради високите очаквания за производството в Индия. Показателят за цените на месото нараства с 1,2% до 207,3 пункта, най-високото ниво от 1990 г. насам, заради растящите цени на говеждото в Австралия, сочат данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още