IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брентът поевтиня под 100 долара за първи път от 15 месеца

Търсенето на суровината продължи да спада след представените по-рано икономически данни от Китай

12:29 | 08.09.14 г. 2
Брентът поевтиня под 100 долара за първи път от 15 месеца

Петролът сорт брент поевтиня под 100 долара за барел за първи път от юни 2013 г. на фона на забавянето на вноса в Китай – вторият най-голям консуматор на "черно злато" в света.

Цената на търгуваните на борсата в Лондон фючърси върху суровината спада с 0,93 на сто до 99,88 долара за барел по време на ранната сесия на Стария континент в понеделник.

Равнището е най-ниското от април 2013 г. Последният път, когато брентът се търгуваше на цена под 100 долара за барел, бе на 24 юни 2013 г.

По-рано през деня Китай представи най-новата си партида от данни за външната търговия, които показаха стабилност на износа, но и известно забавяне на растежа на вноса.

Августовският експорт се е разширил с 9,4% на годишна база, побеждавайки прогнозите за покачване от 8% след увеличението с 14,5% в предходния месец. Същевременно обаче импортът на Поднебесната империя е намалял с годишния темп от 2,4% в ​​сравнение с очакванията за увеличение от 1,7 на сто след спада от 1,6% през юли.

Данните за износа и вноса изпратиха търговския излишък на Китай до нов рекорд от 49,8 млрд. долара. Анкетираните предварително от Ройтерс анализатори очакваха равнище от 40 млрд. долара след предходния връх от 47,3 млрд. долара през юли.

"Ще отнеме известно време опасенията за търсенето да се разсеят", заяви пред Bloomberg Андрей Крюченков, анализатор на VTB Capital в Лондон. "Данните за спада на вноса на Китай тази сутрин не спомогнаха да се намалят тези опасения", добави той.

Междувременно американският лек суров петрол също поевтинява, губейки 0,84 на сто от стойността си до 92,51 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:24 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
еее все пак се манипулира от Wallstreet, миии нищо когато цената на петрола пада американската икономика също не цъфти даже отива към зле и без тва всичко е базирано на петродолара ... Exxon Mobile ше наместят нещата .... те също нямат изгода от такива смъквания ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Цената нефта пада в критичен за Русия момент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още