IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът затвори август със спад от над 2%

Цената на суровината остана под натиск въпреки глобалното геополитическо напрежение

09:06 | 01.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът затвори август със спад от над 2%

Цената на суровия петрол приключи август с отстъпление въпреки първия седмичен ръст в последните пет седмици на фона на опасенията за влошаване на напрежението в Украйна.

Търгуваният в Ню Йорк суров петрол с доставка през октомври добави 1,34% в петък до 95,82 долара за барел. За седмицата петролните фючърси поскъпнаха с 2,58%, но изтриха 2,11% за месеца.

Цената на суровия петрол се покачи, след като данните показаха, че потребителското доверие в САЩ се е покачило до най-високото си равнище в последните седем години през август. Индексът на потребителското доверие на Университета в Мичиган се повиши до 82,5 пукта от 81,8 пункта през юни.

Друг доклад показа, че производствената активност в региона на Чикаго е продължила да се покачва през август. Същевременно потребителските разходи в САЩ неочаквано спаднаха с 0,1% през юли.

Икономическите данни подсилиха очакванията за търсенето на петрол в САЩ – най-големият потребител на суровината в света.

Междувременно брентът поскъпна, след като правителството на Украйна заяви, че руски войски са навлезли в източната част на страната, предизвиквайки опасения за по-широкообхватни санкции срещу Москва.

Съществуващите досега санкции не нарушиха експорта на петрол от Русия – вторият най-голям износител на суровината в света.

Брентът с доставка през октомври поскъпна с 0,6% до 103,08 долара за барел в петък. Цената нарасна с 1,17% за седмицата, но приключи месеца със спад от 1,68%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още