IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роснефт задълбочава връзките си с норвежката петролна индустрия

Руската компания ще вземе 30% дял в North Atlantic Drilling в замяна на 150 от своите сондажни платформи

16:32 | 22.08.14 г.
Роснефт задълбочава връзките си с норвежката петролна индустрия

Най-големият производител на петрол в Русия – Роснефт, ще вземе 30% дял в норвежката North Atlantic Drilling (NADL) в замяна на 150 от своите сондажни платформи, съобщава FT.

Това е поредният знак, че санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна не са в състояние да възпрат западните компании да правят големи петролни сделки с Русия, допълва изданието.

Сделката се основава на предварително споразумение, сключено през май, преди последния кръг от ограничения на САЩ и ЕС по отношение на Русия, които включват забрана за износ на технологии, използвани в Арктика.

Сътрудничеството със западни фирми е от решаващо значение за Роснефт, която има амбициозни планове да използва огромните петролни и газови резерви в арктическите морета на Русия. Това обаче би било изключително трудно без западните технологии.

NADL, която се контролира от Джон Фредериксен, най-богатият човек в Норвегия, посочва, че компанията ще придобие голяма част от съоръженията за сондиране в Русия, както и ще сключи нови петгодишни договори с Роснефт за използването на съоръженията. В замяна Роснефт ще получи дял от 30 на сто в NADL при цена от 9,25 долара на акция.

Сделката укрепва и без това силната връзка между Роснефт и Seadrill, която притежава 70 на сто от NADL. През юли Роснефт сключи споразумение да наеме шест офшорни сондажни платформи от NADL до 2022 г., като договорът е на стойност 4,25 млрд. долара.

Мениджърите на Seadrill смятат, че сделката трябва да се ползва с “имунитет” срещу санкциите. Договорът обаче може и да се окаже проблематичен заради сложната структура на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още