IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брентът поевтиня с близо 2% за седмица

Цената на търгуваната в Европа суровина се смъкна до 13-месечно дъно

08:44 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брентът поевтиня с близо 2% за седмица

Фючърсите върху търгувания в Европа петрол сорт брент поевтиняха с близо 2 на сто за седмицата въпреки силния ръст на финалната права в петък. Цената на суровината се понижи, след като по-рано през седмицата Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозата си за световното търсене на петрол на фона на "пренасищането" на доставките от Атлантическия океан.

Брентът с доставка през октомври поскъпна с 1,43% в петък до 103,53 долара за барел, но въпреки това изтри 1,86 на сто за седмицата.

Един ден по-рано "черното злато" се смъкна до 101,91 долара за барел – най-ниското равнище от 1 юли 2013 г.

Същевременно търгуваният в Ню Йорк суров петрол с доставка през септември поскъпна с 1,85% в петък, затваряйки седмицата при 97,35 долара за барел.

По този начин спредът между брента и суров петрол достигна 6,18 долара за барел в сравнение с 7,37 долара в предходната седмица.

Геополитическите събития в Източна Европа компенсираха иначе мечите данни от САЩ в петък. Властите в САЩ представиха силни икономически данни, които подчертаха, че възстановяването набира скорост.

Федералният резерв на САЩ заяви, промишленото производство нараснало с 0,4% през юли. Резултатът надхвърли очакванията за ръст с 0,3%.

Отделен доклад показа, че инфлацията на цените на производител в САЩ е нараснала с 0,1% на годишна база през миналия месец, в съответствие с очакванията. Базисната инфлация на цените на производител, която изключва храните, енергията и търговията, се повиши с 0,2% през юли – също в съответствие с пазарните прогнози.

Междувременно обаче предварителните данни от индекса на потребителското доверие на Thomson Reuters и Мичиганския университет показаха спад до 9-месечно дъно до 79,2 пункта през август от 81,8 пункта през юли. Анализаторите очакваха индекса да нарасне до 82,5 пункта.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 12 август. Нетните залози достигнаха 218 814 договора в сравнение с 236 381 в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още