IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брентът се върна към растеж въпреки американската офанзива в Ирак

Търгуваното в Европа "черно злато" се оттласна леко от шестмесечното дъно

09:16 | 11.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брентът се върна към растеж въпреки американската офанзива в Ирак

Цената на търгуваните в Лондон фючърси върху петрола сорт брент се върна към растеж на седмична база въпреки въздушните удари на САЩ в Северен Ирак.

Брентът с доставка през септември поскъпна до сесиен връх от 106,85 долара за барел в петък – най-високото равнище от 30 юли, преди да се установи при 105,02 долара за барел, отбелязвайки спад от 0,4%.

Въпреки загубата в петък стойността на контрактите върху суровината нарасна с 0,17% за седмицата.

Президентът на САЩ Барак Обама даде зелена светлина за въздушни удари в Ирак, за да бъде спрян сунитският бунт там и да се защитят цивилните иракчани, както и представителите на американската армия.

Цените на петрола първоначално поскъпнаха след новината, след което обаче обърнаха посоката си към спад. Според анализатори американските въздушни удари могат да понижат риска от прекъсване на доставките на петрол от страната.

Ирак произвеждаше около 3,5 млн. барела на ден през последния месец, което го направи вторият най-голям производител на петрол в ОПЕК след Саудитска Арабия.

Междувременно новината, че Русия е приключа военните учения на украинската граница намалиха опасенията за възможно осъществяване на инвазия.

По-рано през седмицата НАТО, че Москва е разположила около 20 000 войници на границата с Украйна, подготвяйки евентуална сухопътна инвазия.

Същевременно търгуваният в Ню Йорк суров петрол с доставка през септември достигна дневен връх от 98,45 долара за барел в петък – най-високото ниво от 5 август, преди да свие ръста си до 97,65 долара за барел, добавяйки 0,32 на сто.

За седмицата фючърсите върху американския петрол загубиха 0,23%, поради данните за търсенето на "черно злато" и горивни продукти в САЩ.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 7,37 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 6,96 долара за барел в предходната седмица.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) индикираха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 5 август. Нетните залози достигнаха 236 381 договора в сравнение с 276 741 в предходната седмица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Трудна работа е да се смуче нефт под охрана на армията. Много скъпо излиза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Лъско
преди 9 години
Заглавието ме хвърля в тъча, направо кърти.При война и то в страна която добива нефт, е нормално цената на нефта да тръгне нагоре, както е и станало. Освен ако не се отчитат некакви други съображения, като например, че хамериканците ще опоскат тамошния нефт за почти без пари и ще сринат цената на нефта. Май това ще да е смисъла на заглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още