IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът удари шестмесечно дъно

"Черното злато" поевтиня с над 4% през миналата седмица

08:50 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът удари шестмесечно дъно

Цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) cпадна до шестмесечно дъно след опасенията за търсенето в САЩ, което остава под обичайното за летния сезон.

Контрактите върху "черното злато" с доставка през септември поевтиняха до сесийно дъно от 97,09 долара за барел в петък – най-ниското от 5 февруари, преди да се установи при 97,88 долара за барел.

Инвеститорите в петрол наблюдаваха сигналите от най-голямата икономиката в света – САЩ. Министерството на труда съобщи в петък, че новините работни позиции в неселскостопанския сектор са нараснали със сезонно изгладените 209 000 през юли, което остана под очакванията за ръст от 233 000.

Равнището на безработицата пък се покачи леко до 6,2% след 6,1% през юни. Анализаторите не очакваха изменение.

Разочароващите данни за работните места охладиха оптимизма за ситуацията на пазара на труда и понижиха очакванията, че Федералният резерв ще започне да покачва лихвите по-рано от очакваното.

За седмицата петролните фючърси поевтиняха с 4,12%, постигайки най-лошия и седмичен спад от януари насам.

Интерес предизвикаха и седмичните данни за бензиновите запази в САЩ, които показаха ръст с 0,4 млн. барела до 218,2 млн. – най-високото ниво от четири месеца. Покачването дойде въпреки традиционния със силното си търсене летен сезон.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) индикираха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 29 юли. Нетните залози достигнаха 276 741 договора в сравнение с 278 116 в предходната седмица.

Същевременно брентът с доставка също през септември спадна до дневно дъно от 104,39 долара за барел в петък – най-ниското от 2 април, преди да се установи при 104,84 долара за барел в края на търговията.

Септемврийските контракти поевтиняха с 3,27% за седмицата въпреки продължаващото насилие в Ирак, Либия и Източна Европа.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 6,96 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 6,30 долара за барел в предходната седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още