IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трети пореден седмичен спад за златото след оптимистичните данни от САЩ

Разпродажбите на среброто също продължиха въпреки колебливостта на американския трудов пазар

09:12 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трети пореден седмичен спад за златото след оптимистичните данни от САЩ

Контрактите върху златото поевтиняха за трета поредна седмица, след като оптимистичните новини от САЩ подчертаха тезата, че възстановяването набира скорост.

Цената на актива с доставка през декември спадна с 0,65% за седмицата, след като американската икономика се разшири с 4 на сто през второто тримесечие. Това е най-доброто представяне на икономиката от третото тримесечие на миналата година и показва обрат от свиването в периода януари-март.

По този начин и без това оптимистичните пазарните очаквания за ръст от 3% бяха категорично надминати. Данните са получени от първоначална оценка. Медианната прогноза на 50 икономисти за ръста на БВП през второто тримесечие бе 3% спрямо 3,5% в предишното изследване на Ройтерс, публикувано през юни.

Същевременно спадът през първите три месеца на годината бе коригиран с 0,8 процентни пункта от 2,9 на 2,1 на сто. 

Седмичният спад дойде, въпреки че в петък златото с доставка през декември поскъпна с 0,94% до 1 294,80 долара за тройунция. По-рано през сесията цената бе спаднала до 1 281 долара за тройунция – най-ниското ниво от 19 юни.

Златото възвърна силата си, след като Министерството на труда на САЩ съобщи в петък, че новините работни позиции в неселскостопанския сектор са нараснали със сезонно изгладените 209 000 през юли, което остана под очакванията за ръст от 233 000.

Равнището на безработицата пък се покачи леко до 6,2% след 6,1% през юни. Анализаторите не очакваха изменение.

Разочароващите данни за работните места охладиха оптимизма за ситуацията на пазара на труда и понижиха очакванията, че Федералният резерв ще започне да покачва лихвите по-рано от очакваното.

Жълтият метал бе под силен натиск за разпродажби през последните седмици, след като подобряването на икономиката на САЩ подхрани спекулациите, че Фед ще затегне политиката си по-рано от очакваното, което ще намали нуждата от търсене на злато за хеджиране.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) индикираха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 29 юли. Нетните залози достигнаха 122 092 договора в сравнение с 136 120 в предходната седмица.

Същевременно среброто с доставка през септември поевтиня с 0,2% в петък до 20,37 долара за тройунция. За седмицата фючърсите върху благородния метал изтриха 1,26%, отчитайки трети пореден седмичен спад.

Статистиката на CFTC показа, че инвестиционните фондове са намалили бичите си залози в сребърни контракти през седмицата, която приключи на 29 юли. Нетните залози достигнаха 41 699 договора в сравнение с 46 221 в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още