IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът отново пое нагоре до едноседмичен връх

Цената на "черното злато" нарасна на фона на напрежението в Близкия Изток и Украйна

09:22 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът отново пое нагоре до едноседмичен връх

Фючърсите върху брента достигнаха едноседмично дъно в петък, след като инвеститорите продължиха да анализират геополитическите ситуации в Източна Европа и Близкия Изток.

Търгуваният в Лондон петрол с доставка през септември поскъпна до дневен връх от 108,46 долара за барел в петък – най-високото равнище от 18 юли, преди да се установи при 108,39 долара за барел в края на търговията. По този начин цената на енергийната суровина се покачи с 1,23 на сто за деня.

Септемврийските фючърси върху брента напреднаха с 1,06% за седмицата, постигайки втори пореден седмичен ръст.

Инвеститорите продължиха да наблюдават отблизо геополитическата криза между Москва и Запада с оглед на ситуацията в Украйна.

Пентагонът съобщи в петък, че Кремъл целенасочено ескалира напрежението в Украйна и може да осигури по-усъвършенствани оръжия за проруски настроените бунтовници в източната част на страната. Русия е един от най-големите производители и износители на петрол и газ в света.

Междувременно конфронтацията между Израел и Хамас леко затихна въпреки продължаващите усилия от страна на САЩ за окончателно прекратяване на огъня. Опасенията на пазарните участници са свързани с възможността за прекъсване на доставките от съседните страни вследствие на конфликта.

Същевременно търгуваният на Нюйоркската стокова борса суров петрол с доставка през септември спадна до сесиен минимум от 101 долара за барел в петък – най-ниското ниво от 17 юли. Впоследствие активът се установи при 102,09 долара за барел, добавяйки минималните 0,02% за деня.

За седмицата контрактите върху WTI поскъпнаха леко с 0,13%, за да отбележат втори пореден седмичен връх.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) индикираха, че хедж фондовете са разширили бичите си залози в търгуваните в Ню Йорк петролни контракти през седмицата, която приключи на 22 юли. Нетните залози достигнаха 278 116 договора в сравнение с 259 259 в предходната седмица.

В същото време спредът между брента и WTI достигна 6,30 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 5,29 долара за брел в края на предходната седмица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още