IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото изтри 2,3% под натиска на очакваните отчети в САЩ*

Липсата на ключови макроданни насочи пазара и към политическите сблъсъци в Близкия Изток и Украйна

16:07 | 14.07.14 г. 1
Златото изтри 2,3% под натиска на очакваните отчети в САЩ*

Златото изтрива постигнатия в предходната седмица ръст, след като инвеститорите разпродават благородния метал преди очакваните корпоративните отчети в САЩ, пише Investing. Пазарните участници също така са в очакване и на изказването пред Конгреса на председателя на Фед Джанет Йелън.

Трейдърите са в търсене на нови индикации за бъдещето на американската монетарна политика, след като протоколът от последната среща на Фед, публикуван миналата седмица показа, че краят на количествените улеснения ще дойде през октомври.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през август поевтиняват с 2,3 на сто до 1 306,90 долара за тройунция, смъквайки се от достигнатия 4-месечен връх от предишната седмица.

Пазарът се насочи и към геополитическите новини поради липсата на ключови макроикономически данни от света през първия ден на новата седмица. Засега обаче те биват пренебрегвани.

В Украйна правителствените сили претърпяха голямо поражение в петък. Проруски настроените бунтовници убиха 23 войници, което накара украинският президент Петро Порошенко да обещае отмъщение.

Междувременно конфликтът между палестински бойци и Израел продължи с неотслабваща сила в края на седмицата. Тел Авив предупреди палестинците в Газа за предстоящи въздушни удари, като същевременно засили офанзивата си. Възможността от ускоряване на инвазията в Газа все още остава реална.

В същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери предложи своята помощ в преговорите между палестинските лидери и Израел. Франция и Германия също възнамеряват да изпратят медиатори в смутния регион.

В Ирак възможността страната да се разпокъса под натиска на религиозните сблъсъци се увеличи в края на седмицата, след като кюрдски политици решиха да бойкотират кабинета на иракския премиер Нури ал Малики. Кюрдите се подготвят провеждането на референдум за независимост, който се надяват да проведат в рамките на следващите два месеца.

Същевременно пазарните притеснения се облечиха, след като през миналата седмица основният португалски кредитор Banco Espirito Santo предизвика разпродажби на европейските борси. Впоследствие обаче Лисабон увери в стабилността на банковата система на пиренейската страна, като предприе и ход по ускорена смяна на Борда на директорите на кредитора.

*Актуално към 16:25

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
Vladi666
преди 10 години
какво -1.7....вече е -2.5%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още