IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брентът отчете най-силния си седмичен спад от 6 месеца

Инвеститорите продължиха да наблюдават напрегнатите ситуации в Иран и Либия

08:45 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брентът отчете най-силния си седмичен спад от 6 месеца

Търгуваният на Стария континент петрол сорт брент поевтиня с най-силния си седмичен темп от началото на януари на фона на спада на притесненията за блокиране на доставките от Близкия Изток.

Брентът с доставка през август спадна до дневно дъно от 106,27 долара за барел в петък – най-ниското от 8 април, преди да се установи при 106,66 с дневен спад от 1,85 на сто.

Суровината поевтиня с 3,59% за седмицата, или 3,98 долара за барел, което е най-големият седмичен спад от началото на януари.

Същевременно лекият суров петрол WTI с доставка през август се смъкна до дневно дъно от 100,44 долара за барел в петък – най-ниското от 13 май, преди да затвори при 100,83 долара за барел.

За седмицата търгуваната в Ню Йорк суровина поевтиня с 2,83%, постигайки четвърта поредна седмична загуба.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 5,83 долара за барел в сравнение с 6,87 долара в предходната седмица.

Инвеститорите продължиха да наблюдават ситуацията в Близкия Изток на фона на възможността за големи прекъсвания в доставките, произтичащи от насилието в Либия и Ирак.

Либия наскоро сключи сделка с бунтовниците, които държат нефтените пристанища при условия, според които терминалите ще бъдат отворени отново след година на проблеми. Споразумението ще върне около 500 000 барела на ден от суровия обратно на глобалния енергиен пазар.

Междувременно в Южен Ирак пък бунтовниците продължават да са изолирани след проблемите в северната част от последните седмици.

Данните на CFTC индикираха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 8 юли. Нетните залози достигнаха 304 366 договора в сравнение с 330 148 в предходната седмица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още