IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на петрол ще нарасне през 2015 г. с най-бързия си темп от 5 години

Ръстът на търсенето ще се задава от Китай и други страни извън ОИСР, прогнозират от Международната агенция за енергията

15:17 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петролен терминал западно от Бенгази в Либия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Петролен терминал западно от Бенгази в Либия. Снимка: Ройтерс

Глобалното търсене на петрол ще нарасне през 2015 г. с най-бързия си темп от пет години насам, прогнозират от Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирани от Bloomberg.

Световното потребление на петрол ще нарасне през следващата година с 1,4 млн. барела на ден, посочват от агенцията в първия си месечен доклад за 2015 г. Темпът на нарастване ще бъде най-бързият от 2010 г. насам. Той е по-висок и от очакваното нарастване с 1,2 млн. барела на ден на доставките от страни извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), посочват от агенцията.

Ръстът на търсенето ще се задава от Китай и други страни извън 34-членната Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Въпреки че цената на петрола  се понижи през последния месец с отслабването на заплахите за доставките в Либия и Ирак, цените ще останат в близост до исторически високи върхове, защото рисковете в региона „остават необикновено високи“, посочват от агенцията.

„Очаква се глобалната икономика да набере инерция през 2015“, казват от базираната в Париж МАЕ, която консултира повечето страни от ОИСР по отношение на енергийните им политики. „Прогнозата за петрола за 2015 година, представена тук в детайли за първи път, също не сочи отслабване на пазарните условия.”

Фючърсите за суровия петрол тип Брент се понижиха с 2,3% през тази година на фона на усилията на Либия да възстанови доставките, отслабващите опасения за добива в Ирак и високото производство в САЩ. Глобалният вътрешен брутен продукт ще нарасне с 3,9% следващата година, по-силно от очаквания ръст от 3,6% през 2014 г., според Международния валутен фонд.

Световното търсене на петрол ще се покачи с 1,5% до рекордните 94,1 млн. барела на ден през 2015 година, защото ръстът в развиващите се икономики компенсира свиването в развитите, прогнозират от МАЕ. Много развиващи се страни „навлизат в етап на развитие, в който повишаващите се доходи на домакинствата и растящата индустриална активност обикновено захранват относително бърз ръст на потреблението на петрол“, пише в доклада.

Търсенето в Китай ще се повиши с 440 хил. барела на ден през 2015 г., или с 4,2%, до 10,87 млн. барела на ден на фона на икономическия  ръст, който правителството поддържа над 7%.

Търсенето на петрол от ОПЕК ще се понижи до средно 29,8 мн. барела на ден през 2015 г., или със 100 хил. барела на ден по-малко от тази година, като групата произвежда повече втечнен природен газ. Добивът на втечнен газ от страните членки на ОПЕК ще нарасне с 300 хил. барела на ден следващата година до 6,7 млн. на ден.

Страните извън ОПЕК, начело със САЩ, ще увеличат добива на петрол с 1,2 млн. барела на ден, или 2,1%, до 57,5 млн. на ден следващата година.

Същевременно Агенцията понижи очакванията са за глобалното търсене за тази година със 130 хил. барела на ден на фона на признаците за забавяне на икономическото възстановяване през второто тримесечие. Очаква се потреблението да нарасне с 1,2 млн. барела на ден тази година до средно 92,7 млн. на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още