IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорският интерес спрямо златото отстъпи до 4,5-годишно дъно през юни

Жълтият метал поскъпна с малко под 6% през изминалия месец

13:06 | 02.07.14 г. 5
Инвеститорският интерес спрямо златото отстъпи до 4,5-годишно дъно през юни

Нагласите на инвеститорите спрямо златото ca спаднали до 4,5-годишно дъно през миналия месец след умереното покачване на цената в средата на юни, показа ново изследване на базираната в Лондон онлайн платформа за обмен BullionVault.

Жълтият метал поскъпна със 76 долара през месец юни, което бе увеличение от малко под 6 на сто, след миролюбивите нагласи на централните банки и продължаващите конфликти в Украйна и Близкия Изток.

Ценният метал традиционно се разглежда като "безопасно убежище" по време на геополитически кризи и липсата на доходност означава, че той също така се представя добре и в среда с ниски лихвени проценти, припомня CNBC.

По време на търговията в сряда златото продължава да се търгува в близост до 3-месечния максимум. Цената на контрактите с доставка през август расте с 0,09 на сто до 1 327,80 долара за тройунция.

Пред Ройтерс трейдъри посочиха, че физическото търсене от Азия – най-големият пазар на златни кюлчета, е слабо поради покачването на цените. Ценовата подкрепа е дошла от паричните потоци в най-големия златен борсово търгуван фонд в света – SPDR Gold Trust. Самият размер на фонда означава, че той има значително въздействие върху цените.

BullionVault – компанията, която контролира злато на стойност 1,4 млрд. долара, собственост на повече от 52 000 души, посочи във вторник, че месечният ѝ индекс за търсенето на актива е ударил най-ниското си ниво от февруари 2010 г.

В началото на октомври 2009 г. индексът на инвеститорите в злато отчете приблизителен баланс на нетни купувачи спрямо нетни продавачи, достигайки 55,4 пункта. Върховата точка пък бе през септември 2011 г., когато бе отчетено ниво от 71,7 пункта. През юни равнището спадна до 51,2 пункта спрямо 52,4 пункта през май.

"Настроенията към златото сред инвеститорската общественост се понижиха, тъй като металът започна да поскъпва. Миналия месец цената скочи до над 1 300 долара за тройунция, възпирайки новите купувачи и стимулирайки рязко покачване на броя на продавачите", заяви Адриан Аш, ръководител на изследователското звено на компанията.

Aш добави, че въпреки че съотношението на купувачите спрямо продавачите е спаднало, общото клиентско притежание на жълтия метал е нараснало поради по-големите инвеститори, които са разширили позициите си.

Златото поскъпна с приблизително 400% в периода 2002-2012 г., подпомогнато от ниските лихвени проценти, допълнителната ликвидност от Федералния резерв на САЩ и опасенията за глобалната икономика, които насочиха инвеститорите към търсенето на повече активи-убежища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
абитуриент
преди 10 години
по принцип нема как да е НАДОЛУ......!!!!????.....в ИСТИНСКИ ПАРИ има много хубави АНАЛИЗИ за ЗЛАТОТО...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
raul_castro
преди 10 години
ето тук един сносен анализ и прогноза:http://***.gold-eagle.com/article/gold-going-1900-if-it-breaks-out-upside-wedge
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Vladi666
преди 10 години
Не им се нрави на повечето да коментират...чакат си го на 1000 и това си е..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
raul_castro
преди 10 години
Трендът е категорично нагоре. Oще от времето на Никсън насам. В средносрочен план цената ще се покачва, а в дългосрочен - направо ще излети. Фиатните валути рано или късно ще катастрофират, защото стремежът на правителствата да се финансират срещу 'нищо' е неудържим. Хартиени пари + скромен няколкогодишен мандат = на лудо печатане. За съвременните политици е важно да скърпят положението 'днес'.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 10 години
От моя гледна точка, опитите за изкуствено смъкване цената на метала имаха само частичен успех. Дългосрочният тренд е "на горе". 300-450-750-900-1200-1350-1600-1890-1535-1180-1327-?. Начертайте си го на една графика и мислете. Винаги съм препоръчвал първо да вярвате на своите нагласи, а чуждите такива да ги ползвате само като храна за размисъл. Нещо към което искам да насоча вниманието ви - информирайте се кога Китай, Индия и други страни ще обявят имат ли дупка в златните си резерви, каква е тя и дали имат планове да я запълват. Те нямат златен резерв (имат но под половин грам на човек), но уж и не искали да купуват.. Добре, но ако ИСКАТ да купуват, последното нещо към което ще се стремят е краткосрочно поскъпване на метала... Очаквам до края на 2015 стабилен ръст (поне 30%) спрямо днешната цена. С удоволствие ще прочета и вашите очаквания, дори и противоположните на моето! Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още