IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Белите метали са все по-апетитна хапка за пазара

Паладият и платината отчитат впечатляващо представяне спрямо златото и среброто, посочва инвеститор

18:01 | 18.06.14 г.
Белите метали са все по-апетитна хапка за пазара

Въпреки че златото отчита известен подем на фона на инвеститорската несигурност поради влошаващата се ситуация в северната част на Ирак, белите метали стават все по-апетитни хапки за пазара.

Паладият е в близост до 5-годишен връх след скорошното забавяне на растежа. Платината пък е под пара в последните няколко месеца.

"Засилването води до засилване, не само за белите, но и за неблагородните и индустриалните метали", посочи пред Yahoo Finance Джонатан Хьонинг от хедж фонда Capitalist Pig.

"Паладият и платината отчитат впечатляващо представяне, в сравнение с което дори по-популярните метали като златото и среброто изглежда губят блясъка си", допълни той.

По думите на Хьонинг инвеститорите се насочват там, където има интересни активи, като той разглежда белите метали именно като такива. Една от причините, поради която експертът е оптимист по отношение на паладия, е Русия, и по-специално нестабилността там.

"Продължаващата ескалация в Русия подкрепя белите метали. Русия е основен износител на паладия и в по-малка степен на платината", отбеляза той.

Според него още една голяма причина, поради която двата метала са особено привлекателни, е засилването на САЩ и световната икономика. "Видимото нарастване на американската икономика и индустриален растеж, както и световната икономика, която започва да се изправя, можете също да засили интереса към индустриалните метали", посочи Джонатан Хьонинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още