IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото с втори пореден седмичен ръст

Инвеститорското търсене бе подсилено от напрежението в Ирак

09:15 | 16.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото с втори пореден седмичен ръст

Цената на фючърсите върху златото отчете втори пореден седмичен ръст, стимулирана от опасенията от ескалиращото насилие в Ирак. Златото с доставка през август поскъпна до сесиен връх от 1 278,10 долара за тройунция в петък – най-високото равнище от 27 май, преди да свие печалбата си до 0,1 на сто и да се установи на ниво от 1 274,10 долара в края на търговията.

В четвъртък благородният метал се изстреля с 1,01% до 1 274 долара за тройунция. На седмична база пък активът поскъпна с 1,69 на сто.

Инвеститорите в злато продължиха да следят отблизо събитията в Ирак, където свързани с Ал-Кайда екстремисти заплашиха да атакуват столицата Багдад след завземането на ключови територии в северната част на страната. В петък пък президентът Барак Обама заяви, че САЩ няма да изпратят войски в страната от Близкия Изток с цел потушаване на бунтовете.

Същевременно макроикономическите данни показаха, че потребителското доверие в САЩ неочаквано се влошава през юни. Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет за юни отстъпи до 81,2 пункта спрямо 81,9 пункта през май. Пазарните нагласи бяха за ръст до 83 пункта.

Докладът дойде ден, след като продажбите на дребно в САЩ нараснаха по-малко от очакваното през май. Данните за април пък бяха ревизирани в посока нагоре. Министерството на търговията съобщи в четвъртък, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали с 0,3% през май спрямо прогнозите за ръст от 0,6%. Въпреки това резултатът за април бе ревизиран до 0,5% от по-рано докладваните 0,1%.

Междувременно среброто с доставка през юли напредна с 0,62% в петък, за да затвори седмицата при 19,65 долара за тройунция – най-високото ниво от 22 май. На седмична база контрактите поскъпнаха с 3,35 на сто.

Медта с доставка през юли пък поскъпна леко с 0,46% до 3,029 долара за паунд. Въпреки скромната печалба в петък цената на червения метал се сви с 0,72% за седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още