IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото не се възползва от силната валутна волатилност

Сребърните фючърси остават под границата от 19 долара за тройунция въпреки силния ръст от над 1%

09:02 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото не се възползва от силната валутна волатилност

Златото затвори изминалата седмица с минимално поскъпване въпреки нестабилността на валутните пазари. Трейдърите бяха поставени под натиск след серията интересни новини, както от Европа, така и от Съединените щати.

В петък жълтият метал с доставка през август поевтиня с 0,06% до 1 252,50 долара за тройунция. За седмицата активът обаче добави 0,51 на сто.

Американското трудово министерство съобщи, че икономиката на САЩ е добавила 217 000 нови работни места през миналия месец. Равнището остана незначително под прогнозите на експертите за ръст от 218 000. Резултатът за април пък бе ревизиран нагоре до 282 000.

Същевременно равнището на безработицата остана стабилно при 5,5-годишното дъно от 6,3%.

Данните бяха приети разнопосочно от пазарните наблюдатели. Въпреки това основните очаквания са Федералният резерв да продължи да се придържа към сегашния темп на намаление на своята програма за изкупуване на активи.

Златото бе под силен натиск за разпродажби в последните седмици, тъй като оптимистичните икономически данни от САЩ подчертаха, че икономиката се отърсва от последиците, свързани с лошите метеорологични условия през зимата.

Ден по-рано, в четвъртък, Европейската централна банка (ЕЦБ) представи серият от мерки за стимулиране на икономиката на Стария континент. Институцията намали основната си ставка за рефинансиране до рекордно ниското ниво от 0,15% и наложи отрицателни лихви по депозитите на търговските кредитори в опит да подпомогне кредитирането на бизнеса.

Ръководената от Марио Драги банка обяви и нова порция евтино финансиране на стойност 400 млрд. евро, предназначена да помогне на банките да отпускат заеми на малките фирми.

Същевременно среброто с доставка през юли изтри 0,48% до 18,99 долара за тройунция. Въпреки спада сребърни фючърси поскъпнаха с 1,63% за седмицата.

Медта с доставка през юли пък поевтиня с 1,28% до 3,051 долара за паунд – най-ниското равнище от 7 май. За седмицата медни контракти поевтиняха с 3,66 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още