IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото продължава свободното си падане

Единствените стимули за покупка на жълтия метал биха били нечуван възходящ обрат в инфлацията или война, посочи експерт

15:41 | 29.05.14 г. 4
Златото продължава свободното си падане

Пазарът на злато продължава да показва признаци на слабост, насочвайки се към спад под границата от 1 250 долара след седмиците на гравитиране около 1 300 долара за тройунция. Инвеститорите се отдръпнаха след серията от добри икономически данни от САЩ, както и след спадането на политическото напрежение в Източна Европа.

Контрактите върху златото с доставка през август поевтиняват и през днешната сесия, губейки 0,54 на сто до 1 252,90 долара за тройунция. Активът затвори търговията в сряда при ниво от малко под 1 260 долара за троуйнция.

По думите на издателя на Gartman Letter Денис Гартман пазарът на злато "ще пропадне". Според експерта жълтият метал изглежда все по-слаб, след като опасенията за засилване на конфликта между Русия и Украйна са се разсеели.

Пред CNBC Гартман отбеляза, че единственото нещо, което би го мотивирало да купува злато е "нечуван възходящ обрат в инфлацията" или "война от някакъв тип".

Златото корелира в обратна посока с щатския долар, което също до голяма степен постави под натиск метала. Доларовият индекс ICE, измерващ представянето на американските пари спрямо кошница от шест валути, се задържа на двумесечния връх от 84,48 пункта.

Същевременно данните от Съединените щати показаха неочакван ръст на поръчките на дълготрайни стоки през април и покачване на потребителското доверие през май.

Поръчките на дълготрайни стоки са се повишили с 0,8% на месечна база според доклад на Министерството на търговията на САЩ. Потребителското доверие в страната пък нарасна до 83 пункта през май спрямо 81,7 пункта през април. Причината са по-добрите очаквания на домакинствата за развитието на трудовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
kolojiko
преди 10 години
Да бе всеки момент ще започне нова криза. И то при тези нулеви лихви. Не знам къде сте учили икономика, ама ще видим какво ще стане със златото като почнат да вдигат и лихвите. Това ми звучи като едно време с имотите - ТЕ можели само да поскъпват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Vladi666
преди 10 години
Само че в момента се очаква много по-голяма криза от предишната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
kolojiko
преди 10 години
Не точно обратното. Продавайте злато и купувайте акции. Да не забравяме колко струваше златото преди кризата - 350 USD и сега отива на там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Единствените стимули за покупка на жълтия метал биха били нечуван възходящ обрат в инфлацията или война, посочи експерт----Гответе барикадите и калашниците значи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още